Site en françaisView this website in EnglishZoeken

Venus Express nam een duik in de atmosfeer van Venus

17 juli 2014 - Sinds zijn aankomst rond Venus in 2006, heeft Venus Express wetenschappelijke waarnemingen uitgevoerd vanuit een elliptische baan met een oplooptijd van 24 uur. Deze baan bracht de satelliet van een afstand van 66 000 km boven de zuidpool (apoapsis) tot op een hoogte van ongeveer 250 km boven de noordpool (periapsis), net boven de atmosfeer van de planeet.

Na acht jaar in omloop, voerde Venus Express een gewaagde aerobraking campagne uit. Tijdens deze finale opdracht kwam de satelliet bij zijn dichtste nadering tot de planeet steeds lager in de atmosfeer terecht.

Op 15 mei 2014 stopten de wetenschappelijke operaties en zakte de hoogte van het ruimtevaartuig op natuurlijke wijze door het effect van de zwaartekracht. Venus Express 'surfte' tussen 131 en 135 km boven het oppervlak. Bijkomende kleine ontstekingen van de voorstuwingsmechanismen waren nodig om het ruimtevaartuig tot nog lagere hoogten te doen dalen, tot op 129,1 km hoogte op 12 juli aan de periapsis.

 

Venus Express Aerobraking

 

De effecten van atmosferische wrijving op het ruimtevaartuig werden gemeten en zullen ons leren hoe de dichtheid van de atmosfeer op lokale en globale schaal varieert. De extra weerstand die door de dichtere atmosfeer op lagere hoogten wordt uitgeoefend, verminderde de omlooptijd van het ruimtevaartuig met meer dan een uur.

De krachten ervaren door de sonde op verschillende hoogtes zijn equivalent aan het verschil in atmosferische dichtheid van ongeveer een factor duizend tussen 165 km (10-11 kg/m3) en 130 km (10-8 kg/m3), waardoor de belasting op het ruimtevaartuig aanzienlijk toenam. Het ruimtevaartuig kende inderdaad een snelle verhitting bij elke baan door de atmosfeer vliegend aan een snelheid van ongeveer 36 000 km/u. Tijdens een aantal van de 100-seconden lange passages door de atmosfeer, verhoogde de temperatuur van de zonnepanelen met bijna 100ºC.

 

Venus Express aerobraking

 

Operatoren sturen nu commando's naar het ruimtevaartuig om een reeks van 15 manoeuvres te starten, tussen 12 juli en 25 juli, die de periapsis tot ongeveer 460 km zal verhogen. Zodra Venus Express deze hogere baan bereikt heeft, zal de baan niet langer gecorrigeerd worden, waardoor VEX terug zal dalen, totdat het ruimtevaartuig in december uiteindelijk in de atmosfeer zal wegzinken en er een einde komt aan de zending.

 

Gerelateerde artikels

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite