Site en françaisView this website in EnglishZoeken

Primeur! Rosetta’s rendez-vous met een komeet - België is aan boord

Rosetta, de kometenjager van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA, komt op 6 augustus aan bij zijn bestemming; het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is aan boord.

Op 6 augustus 2014, na een lange reis van meer dan 10 jaar, komt het ruimtetuig Rosetta van het Europese ruimtevaartagentschap ESA eindelijk aan bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), een Federale Wetenschappelijke Instelling gevestigd in Ukkel, heeft één van Rosetta’s instrumenten mee helpen bouwen en de wetenschappers op het BIRA wachten nu vol ongeduld op de eerste resultaten.

Rosetta
Image credits: ESA

In de komende maanden zullen we veel leren over hoe een komeet zich gedraagt en waar ze uit bestaat. Dit kan ons helpen het ontstaan van ons Zonnestelsel beter te begrijpen.

 

Kometen en het BIRA

Een komeet is een hemellichaam dat zich in een baan rond de Zon bevindt en enkele kilometer groot is. Een komeet kan gezien worden als een vuile sneeuwbal die ijs en stof bevat. Dicht bij de Zon warmt deze vuile sneeuwbal op zodat gas en stof vrijkomen en een atmosfeer vormen. De typische komeetstaart wordt gevormd door de wisselwerking van dat gas en stof met de Zon.

De wetenschappers van het BIRA zijn vooral geïnteresseerd in de komeetatmosfeer. Daartoe heeft het BIRA onder leiding van de universiteit van Bern (Zwitserland) en samen met andere internationale partners het ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis) instrument gebouwd.

Hiermee zullen we de samenstelling van de komeetatmosfeer meten. De processen die een rol spelen in de komeetatmosfeer interesseren ons want ze zijn ook belangrijk in de hoge aardatmosfeer.

 

De eerste beelden van de komeet

Sinds eind juni 2014 worden beelden van de komeet naar de Aarde doorgestuurd. Deze worden duidelijker naarmate Rosetta de komeet nadert. Deze beelden waren al een revelatie op zich: De komeet blijkt een haltervorm te hebben. Ondertussen kan men ook al lichtverstrooiing in de ijle komeetatmosfeer waarnemen.


Comet Comet
Komeetoppervlak op 29/07/2014
1950 km van de komeet
Komeetatmosfeer op 25/07/2014
3150 km van de komeet
® ESA/Rosetta/MPS - OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Verdere planning

Rosetta biedt ons de kans om een komeet tijdens haar reis rond de Zon langdurig te bestuderen. Rosetta heeft ook een kleine lander (Philae) aan boord, die voor het eerst een komeetoppervlak ter plaatse zal onderzoeken.

Rosetta zal het komeetoppervlak in kaart brengen om een goede landingsplaats te vinden voor Philae, die volgens de planning op 11 november zal landen. Eens de landing is gebeurd, blijft Rosetta bij de komeet ook na haar dichtste nadering tot de Zon in augustus 2015. Het einde van de missie is voorzien in december 2015.


Contactpersonen

  • Johan De Keyser
    Hoofd van het Departement Ruimtefysica
    Co-Investigator op het Rosetta/ROSINA instrument

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite