Site en françaisView this website in EnglishZoeken

Nieuws

ISS astronaut opgetogen over het besturen van de METERON robot op Aarde

1 september 2015 - In de vroege ochtend van 2 september vertrekt de Deense ESA-astronaut Andreas Mogensen met een Soyuz ruimtetuig richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor een korte missie van 8 dagen. Eens aan boord zal hij binnen de ESA Columbus module, een reeks Europese experimenten uitvoeren om nieuwe technologieën en operationele technieken uit te testen met het oog op toekomstige ruimtemissies. België biedt operationele ondersteuning voor twee van deze experimenten.

Andrea and Eurobot

De Deense astronaut heeft een heel gevuld programma op het ISS, waaronder de operatie van verschillende wetenschappelijke experimenten. Op de vraag naar welke van deze experimenten hij het meest uitkijkt, antwoordt Andreas dat “er verscheidene zeer interessante experimenten zijn, maar als ingenieur kijk ik toch het meest uit naar het besturen van de rovers op de grond vanuit het ISS.

De astronaut zal verschillende rovers op Aarde besturen vanuit een baan rond de planeet op 400 km hoogte. Eén daarvan is Eurobot, een rover ontwikkeld binnen het METERON-project waarvoor het Belgian User Support and Operations Centre (B.USOC) de voorbereiding en uitvoering van de operaties op het ISS ondersteunt. B.USOC is ook verantwoordelijk voor het THOR experiment, waarin Andreas foto’s zal nemen van onweersbuien vanuit de ruimte.

METERON

METERON (Multi-Purpose End-To-End Robotic Operation Network) ontwikkelt de communicatienetwerken, robot interfaces en hardware om de rovers vanop een zekere afstand in de ruimte te besturen en zou Europa in de toekomst moeten in staat stellen om de oppervlakken van de maan, Mars en andere planeten te verkennen. Het Internationaal Ruimtestation wordt gebruikt als testeenheid, met astronauten die de rovers op Aarde controleren.

Eurobot

Het project betreft een samenwerking tussen de ISS ruimteagentschappen (NASA, ESA, Roscosmos) en DLR die de nodige technologie ontwikkelt om een robot op Aarde door een astronaut op het ISS te laten besturen.

Het team van ingenieurs en operators van het B.USOC leveren operationele ondersteuning voor het METERON project door de connectiviteit tussen het ISS en de ESA-faciliteit waar de robot zich bevindt, te verzekeren.

THOR

THOR zal atmosferische lichtgevende fenomenen observeren die gerelateerd zijn aan zware onweersstormen door gebruik te maken van optische camera’s. Andreas Mogensen zal foto’s nemen van enorme bliksemsschichten en donderwolken door de ramen van het Internationale Ruimtestation.

Sprites

De doelstellingen van het experiment zijn verwant aan ASIM (Atmosphere-Space Interaction Monitor), een toekomstige Deense payload van de Europese Module van het ISS, ontworpen om deze fenomenen beter te analyseren. ESA kende de algemene operationele verantwoordelijkheid voor ASIM toe aan het B.USOC.

B.USOC

B.USOC is een dienstencentrum die ingenieurs- en operationele ondersteuning levert voor ruimte-experimenten of -missies gelinkt aan de Belgische wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap. In het kader hiervan is het B.USOC verantwoordelijk voor de ESA-experimenten aan boord van het ISS, waaronder activiteiten gaan van de integratie van payloads in hun in-orbit operatie, astronaut training, verwerken en verspreiden van verkregen wetenschappelijke resultaten. B.USOC wordt gesteund door het Federaal Wetenschapsbeleid en zal deel uitmaken van het toekomstig Belgisch Interfederaal Ruimteagentschap.

Contacts:

  • Karolien Lefever 02/373 67 35 - Communication department

Bronnen:

Images:
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2010/06/Eurobot_Ground_Prototype2
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2015/03/Andreas_and_Eurobot
http://apod.nasa.gov/apod/ap150821.html

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=9qkC4keOAbA

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite