Site en françaisView this website in English Zoeken

België neemt actief deel aan nieuw Europees koolstofmeetnetwerk, dat onschatbare klimaatkennis zal opleveren

2 december 2015 - De Europese Commissie heeft vrijdag 20 november officieel het Integrated Carbon Observation System European Research Infrastructure Consortium (ICOS ERIC) opgericht. Het gaat over een nieuwe onderzoeksinfrastructuur die gestandaardiseerde metingen van broeikasgassen en van de belangrijkste componenten van de koolstofcyclus aanlevert, alsook metingen integreert die afkomstig zijn van atmosfeer-, ecosysteem- en oceaan-meetnetwerken. ICOS map

Acht lidstaten liggen aan de basis van ICOS ERIC: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noordwegen, Zweden en Finland.

“Door langetermijn pan-Europese metingen van koolstof en broeikasgassen te faciliteren, levert de Europese ICOS onderzoeksinfrastructuur onschatbare kennis die nodig is om doeltreffende maatregelen te nemen, zowel op Europees als globaal niveau, om klimaatverandering tegen te gaan. De EU geeft zo een duidelijk signaal over zijn engagement betreffende de klimaatdoelstellingen”, aldus Directeur-Generaal voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie van de Europese Commissie, Robert-Jan Smits over de oprichting van ICOS ERIC.

ICOS LogoVoor de Belgische federale Staatssecretaris voor wetenschapsbeleid, Elke Sleurs biedt onze betrokkenheid bij dit project “de talrijke Belgische onderzoekers die actief zijn in verschillende disciplines van de koolstof en broeikasgasmonitoring, de opportuniteit om zich op Europese schaal te manifesteren.

In België zijn, naast het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, de universiteiten van Antwerpen, Luik en Louvain-La Neuve, het Vlaams Instituut voor de Zee, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen betrokken bij ICOS. 

Unraveling earth's greenhouse gas balance measurements (with ICOS)

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite