Site en françaisView this website in English Zoeken

Persbericht

Radio Meteor Zoo: help ons de Perseïden waar te nemen!

8 augustus 2016 - Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) nodigt iedereen uit om via de « Radio Meteor Zoo » te helpen bij het waarnemen van de meteorenzwerm genaamd Perseïden.

De website www.radiometeorzoo.be geeft uitleg over meteoren en de detectie ervan met het Belgische BRAMS-netwerk. Vanaf 12 augustus 2016 kunnen geïnteresseerden zelf meewerken aan het waarnemen en tellen van de Perseïden, een meteorenzwerm die gevormd werd door de komeet Swift-Tuttle.

 

Meteor Shower
Image Credit & Copyright: Darryl Van Gaal

 

Een komeet wordt vaak voorgesteld als een vuile sneeuwbal die een groot aantal stofdeeltjes bevat. Wanneer hij in de buurt van de zon komt, warmt deze bal op en komt een deel van die stofdeeltjes vrij in het spoor van de komeet. Telkens de aarde in haar baan rond de zon zo een wolk van stofdeeltjes doorkruist, warmen deze stofdeeltjes zeer sterk op bij het binnenkomen in onze atmosfeer. Ze verdampen op een hoogte van 90-100 km en produceren daarbij een lichtflits die we een meteoor noemen, ook bekend als “vallende ster”.

 

Earth passes through trail of comet particles

 

Aangezien het gaat om een hele stofwolk die de atmosfeer binnenkomt en verdampt, spreken we in feite van een meteorenzwerm. Zo komt de aarde elk jaar rond het midden van augustus stofdeeltjes tegen die afkomstig zijn van de komeet Swift-Tuttle en die aan de oorsprong van de Perseïdenzwerm liggen. 

Die meteoren kunnen met het blote oog waargenomen worden, maar ook met radiotechnieken. Deze laatste hebben het voordeel dat ze overdag en/of wanneer het bewolkt is, ingezet kunnen worden. Het BIRA voert dan ook al enkele jaren dergelijke waarnemingen uit met het observatienetwerk BRAMS dat bestaat uit een zender en ongeveer 30 ontvangststations die opgesteld staan over heel België. Op die manier nemen we duizenden meteoren per dag waar.

 

BRAMS network Belgium

 

De resultaten die de wetenschappers op deze manier verkrijgen, worden onder andere gebruikt om de activiteit van meteorenzwermen in kaart te brengen, om de piek(en) van die activiteit te detecteren, om te vergelijken met voorspellingen van andere wetenschappers,…

 

BRAMS network Belgium

 

De wetenschappers van het BRAMS-netwerk kunnen automatisch meteoren detecteren, maar het menselijk oog is veel beter voor de herkenning van Perseïden. Daarom heeft het BIRA deze website ontworpen waar iedereen met enkele muisklikken meteoren kan aanduiden. Uw bijdrage aan dit project is dan ook van onschatbare waarde!

Help us identify meteors in radio data - Get Started

 

Contact:

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite