Site en françaisView this website in English Zoeken

Nieuw atmosfeerinstrument op Internationaal Ruimtestation op zoek naar onweersstormen

Op vrijdag 13 april 2018 wordt het Deense ASIM-experiment aan de buitenkant van de Europese Columbus-module van het Internationaal Ruimtestation ISS geïnstalleerd. Het instrument moet ons inzicht geven in de lichtgevende fenomenen die boven hevige onweersstormen plaatsgrijpen. Het Belgische B.USOC staat in voor de infrastructuur en operaties van ASIM.

 

Het ASIM-experiment (Atmosphere-Space Interactions Monitor) werd op 2 april vanuit Cape Canaveral gelanceerd aan boord van een SpaceX Dragon ruimtetuig op een Falcon-9-draagraket. De installatie van ASIM met behulp van de gerobotiseerde arm van het ruimtestation is voorzien op vrijdag 13 april 2018.

ASIMASIM is een  aardobservatiesysteem bedoeld voor de studie van hevige onweders en hun invloed op de atmosfeer en het klimaat op aarde. Boven bliksems en donderwolken ontwikkelen zich op zeer grote hoogte aardse gammaflitsen en kortstondige lichtverschijnselen, gekend onder de verzamelnaam Transient Luminous Events (TLE).

ASIM gaat op zoek naar het verband tussen deze fenomenen, die beide voortvloeien uit elektrische ontlading, en hun ontstaansmechanisme.

 

Belgische verantwoordelijkheid

B.USOC (Belgian User Support and Operations Centre) is het ESA-centrum verantwoordelijk voor de ASIM-infrastructuur en verzekert:

  • de voorbereiding en uitvoering van de operaties van de payload
  • de levering van de gegevens aan de wetenschappelijke teams

Gelegen in de gebouwen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), ondersteunt het B.USOC ruimtemissies en experimenten in de ruimte die een link hebben met Belgisch onderzoek. Dit centrum krijgt steun van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).

Het ASIM-project is een Deens initatief  met deelname van:

  • de Technische Universiteit van Denemarken
  • de Universiteit van Bergen
  • de Universiteit van Valencia
  • de Universiteit van Ferrara
  • de Universiteit van Bologne

Hoofdonderzoeker is Torsten Neubert. Het Deens bedrijf TERMA stond in voor de ontwikkeling van ASIM.

 

Contact:

 

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite