Site en françaisView this website in English Zoeken

ExoMars

In 2009 beslisten ESA en NASA om samen een nieuwe missie naar de planeet Mars te sturen. De missie kreeg de naam ExoMars en zou uit twee delen bestaan:

  • een orbiter en een lander-demonstratiemodule met lancering in 2016
  • een landermodule met een rover met lancering in 2018

Het belangrijkste doel van de missie is op zoek te gaan naar sporen van huidig of vroeger leven op Mars.

Eind 2012 besloot NASA zich om financiƫle redenen terug te trekken uit ExoMars. In maart 2013 nam de Russische ruimtevaartorganisatie ROSCOSMOS de fakkel over van NASA. Het doel en het concept van de missie bleven behouden. Een aantal van de oorspronkelijke (Amerikaanse) instrumenten aan boord werden vervangen door Russische instrumenten.

 

Exomars Mission Overview

De 2016 missie omvat:

  • een orbiter, een satelliet die rond Mars zal draaien om de atmosfeer te bestuderen op zoek naar methaan en andere gassen die kunnen wijzen op leven of geologische activiteit, zoals vulkanisme. De orbiter gaat ook de beste landingsplaats voor de rover, die twee jaar later aankomt, opsporen.
  • een lander-demonstratiemodule EDM die de naam Schiaparelli gekregen heeft, genoemd naar de 19e eeuwse Italiaanse wetenschapper Giovanni Schiaparelli, die een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan onze kennis over het oppervlak van Mars.

    De lander Schiaparelli moet nieuwe technologieƫn die belangrijk zijn voor de rovermissie uittesten, zoals het parachutesysteem. Hij heeft ook instrumenten aan boord die metingen zullen uitvoeren tijdens het afdalen in de atmosfeer van Mars en na landing op het oppervlak van Mars. Omdat de levensduur van de batterijen aan boord van de lander-demonstratiemodule beperkt is, zal Schiaparelli maar korte tijd kunnen meten.

Vanaf 2019 zal de orbiter ook dienen als data relay voor de rover en voor toekomstige Mars missies. De rover die gelanceerd wordt in 2018 zal op en onder het oppervlak van Mars op zoek gaan naar sporen van leven. De rover heeft een boor aan boord waarmee tot 2 m diep kan geboord worden.

 

 

Lees meer:

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite