Site en françaisView this website in English Zoeken

NOMAD instrument

NOMAD – Nadir and Occultation for MArs Discovery – is het enige instrument aan boord van ExoMars dat er al van bij de start bij was. De oorspronkelijke, Amerikaanse instrumenten zijn vervangen door Russische instrumenten (zie pagina over ExoMars). NOMAD en de camera Cassis zijn de enige volledig Europese instrumenten aan boord. Het ontwerp en het grootste deel van de constructie van NOMAD zijn Belgisch.

NOMAD Mars Instrument

NOMAD is een optische spectrometer. Dit wil zeggen dat NOMAD de zon als lichtbron gebruikt om te bepalen welke stoffen aanwezig zijn in de atmosfeer van Mars. De gassen en stofdeeltjes die aanwezig zijn in de atmosfeer absorberen bepaalde golflengtes van het zonlicht. NOMAD registreert deze absorptielijnen en daaruit kunnen wetenschappers dan afleiden welke stoffen aanwezig zijn in de atmosfeer van Mars en in welke hoeveelheden.

NOMAD bestaat uit drie kanalen:

  1. SO (Solar Occultation) dat naar het infrarode deel van het zonlicht kijkt
  2. LNO (Limb, Nadir en solar Occultation) dat ook naar het infrarode deel van het zonlicht kijkt
  3. UVIS dat het UV en zichtbare deel van het zonlicht gebruikt

Door verschillende delen van het zonlicht te gebruiken kunnen meer componenten in de atmosfeer van Mars opgespoord worden. SO is een kopie van SOIR, een instrument dat zich aan boord van de ESA satelliet Venus Express bevond en daar heel waardevolle metingen van de atmosfeer van Venus uitgevoerd heeft. Dit kanaal zal enkel zonne-occultatiemetingen uitvoeren.

Solar occultation, of zonne-occultatie in het Nederlands, is een techniek waarbij doorheen de atmosfeer van een planeet naar het zonlicht gekeken wordt tijdens een zonsopgang of –ondergang (oranje pijl in de figuur).

Occultation Nadir Observations

 

Het LNO-kanaal is een aangepaste versie van SOIR. Dit kanaal kan niet alleen zonne-occultatiemetingen uitvoeren, maar ook nadir metingen. Tijdens nadir metingen (blauwe pijl in de figuur) wordt het zonlicht dat door het oppervlak van de planeet weerkaatst wordt en het licht dat door de planeet uitgestraald wordt gemeten. Deze hoeveelheid licht is echter veel kleiner dan wanneer rechtstreeks naar de zon gekeken wordt. Het instrument moet dus veel gevoeliger zijn om dit zwakkere signaal te kunnen meten. Ook het UVIS-kanaal kan zowel zonne-occultatie als nadir-metingen uitvoeren.

NOMAD is het resultaat van de samenwerking van een internationaal consortium. De Principal Investigator (PI), de verantwoordelijke voor het project, is Ann Carine Vandaele van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Binnen het BIRA is een heel team van wetenschappers en ingenieurs betrokken bij de ontwikkeling van NOMAD. Maar ook partners uit Spanje, Italië, UK en zelfs Canada en de Verenigde Staten werken mee aan dit project. Daarnaast is er ook een nauwe samenwerking met de Belgische industrie (zie infofiche partners).

 

 

Lees meer:

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite