Chemische samenstelling en klimaat
Beter begrip van atmosferisch methaan (CH4) door metingen van de verticale concentraties, zowel vanaf de grond als vanuit de ruimte met uitgebreide kwaliteitscontrole.
Een gehomogeniseerde formaldehyde (HCHO) dataset op basis van FTIR-metingen die meer dan 25 stations over de hele wereld omvat.
Het opvolgen van ozonconcentraties in de troposfeer is cruciaal om de volksgezondheid en ecosystemen te kunnen beschermen.
Vergelijking van verschillende datasets om de impact van atmosferische stromingen in de stratosfeer en de mesosfeer op de ozonlaag te bestuderen.
BIRA implementeerde het het atmosferisch model WRF-GHG, voor het modelleren van transport, emissies en opname van CO2, CH4 en CO met een zeer hoge modelresolutie (tot 1 km²).
Europese onderzoeksinfrastructuren garanderen op lange termijn, state-of-the-art metingen van atmosferische componenten door middel van instrumenten op de grond.
VOS metingen op La Réunion om te zoeken naar bronnen van VOS in pluimen afkomstig van biomassaverbranding in Afrika.
Satellietwaarnemingen kunnen helpen om een beter beeld geven op verandering in bodemgebruik door de mens (ontbossing voor landbouw, houtkap en verstedelijking).
Inzicht in de samenstelling en microfysische eigenschappen van aerosolen, en in het bijzonder in hun deeltjesgrootte, is van groot belang voor de studie en het modelleren van klimaatveranderingen.
BIRA levert atmosferische data aan het Europese Copernicus-programma voor verschillende soorten atmosferische componenten, waaronder stratosferische aerosolen.
Het GOMOS-experiment vloog van 2002 tot 2012 aan boord van de ENVISAT-satelliet en voerde metingen uit van de samenstelling van de atmosfeer. Die tijd lijkt lang vervlogen maar dit instrument, een pionier door zijn innoverende meettechniek (sterbedekking), blijft een uitdaging voor wie de gegevens ervan wil analyseren.
Stratosferische aerosolen zijn belangrijk voor het klimaat omdat ze de verstrooiing en absorptie van zonlicht beïnvloeden. Daarom moeten klimaatmodellen er zo goed mogelijk rekening mee houden.
Om de kwaliteit, consistentie en beschikbaarheid van waarnemingen vanaf de grond, noodzakelijk voor de validatie van satellietgegevens en gebruik in modellen, te garanderen is het van belang om onderzoeksinfrastructuren te ontwikkelen en onderhouden.
Het Amazonewoud is een grote bron van biogene gassen en van biomassaverbrandingsproducten die de luchtkwaliteit en het globaal klimaat beïnvloeden. Om deze verschillende gassen te monitoren heeft het BIRA een ‘Fourier transform infrared’ (FTIR)-spectrometer geïnstalleerd in Porto Velho, Brazilië.
Stofdeeltjes hebben een rechtstreekse invloed op het klimaat doordat ze de aardse energiebalans kunnen veranderen (afkoelen of opwarmen, afhankelijk van de omstandigheden), en onrechtstreeks door hun impact op windpatronen, wolken en regen.
Klimaatgegevens van verschillende vervuilende stoffen zijn gegenereerd, beoordeeld op kwaliteit en gebruikt ter ondersteuning van wetenschappelijke studies, milieu-evaluaties, en voor het vergroten van het algemene publieke bewustzijn.
Het project “Kwaliteitsverzekering voor Essentiële Klimaatvariabelen” (QA4ECV) heeft een prototype ontwikkeld van een algemeen systeem voor de implementatie en evaluatie van kwaliteitsindicatoren voor klimaatgegevens afgeleid uit satellietmetingen.
De hydroxylradicaal (OH) is het voornaamste zuiveringsmiddel in de atmosfeer omdat het OH-gehalte de concentraties aan koolstofmonoxide (CO) onder controle houdt.
Isopreen is de belangrijkste koolwaterstof die in de atmosfeer wordt uitgestoten. Het speelt een sleutelrol in de atmosferische samenstelling omwille van zijn invloed op troposferisch ozon en zijn bijdrage tot de vorming van fijnstof.
Een belangrijke feedback tussen het klimaat en de atmosferische chemie bestaat erin dat biogene emissies naar de atmosfeer afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.
Hoewel vluchtige organische stoffen (VOS) een grote impact hebben op de oxiderende capaciteit van de atmosfeer zijn hun bronnen en verliezen niet goed gekend, in het bijzonder boven tropische mariene gebieden.
Niettegenstaande het feit dat grasland op wereldschaal de helft van de landbouwoppervlakte uitmaakt, is er tot op heden geen informatie beschikbaar omtrent emissies van vluchtige organische stoff en (VOS) als gevolg van het grazen van het vee. Onderzoekers van het BIRA hebben dit dus onderzocht.