Skip to main content

Expo in het Koninklijk Paleis - De Maan: tussen droom en realiteit

2019-07-12

De zomeropening van het Koninklijk Paleis te Brussel begint dit jaar op dinsdag 23 juli en loopt tot en met zondag 25 augustus 2019. Het publiek kan niet alleen de belangrijkste zalen van het Koninklijk Paleis bezoeken, maar ook de verschillende tentoonstellingen ontdekken met als thema Wetenschap en cultuur in het Paleis.

In samenwerking met de Kanselarij van de Eerste Minister, de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen (waaronder het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en het Nationaal Geografisch Instituut biedt het Federaal Wetenschapsbeleid het Belgische en internationale publiek een originele visie op kunst en wetenschap aan door een verbazingwekkende ontdekking van kunstwerken of onderzoeksobjecten uit het federale culturele en wetenschappelijke erfgoed. De tentoonstelling van dit jaar heeft 'DE MAAN: tussen droom en realiteit' als titel, naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de eerste bemande maanlanding.

De maan, tussen droom en realiteit

Onze Aarde is niet de enige planeet in het zonnestelsel dat een maan bezit. Jupiter, bijvoorbeeld, heeft er een heleboel! In 2022 zal JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), een sonde van het Europees Ruimtevaartagentschap, aan een 7,5 jaar durende reis beginnen om er de gigantische gasreus en zijn grootste manen (Ganymedes, Callisto en Europa) te gaan bestuderen. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) nemen deel aan deze missie door het karakteriseren van detectoren van MAJIS, één van de instrumenten aan boord.

De missie zal de verschijning van bewoonbare werelden rond gasreuzen bestuderen, evenals het Jupiter-systeem als een archetype van de vele reuzenplaneten. Tijdens deze tentoonstelling in het Koninklijk Paleis kan je een model van Jupiter en drie van zijn grootste manen ontdekken, evenals een film over de JUICE-missie.

News image 1
News image 2
News image 3
News image legend 3
Uw gewicht op de maan
Nood aan een instant goed gevoel? Neem dan vooral eens plaats op onze maanweegschaal!