Skip to main content

Educatie en communicatie ruimte-aeronomie

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) leveren educatieve diensten aan hogescholen of universiteiten, en doen aan wetenschapscommunicatie naar een algemeen publiek. Zij organiseren o.m. tentoonstellingen en opendeurdagen, geven publieke voordrachten, schrijven artikels voor het grote publiek en houden jullie op de hoogte via sociale media van hun meest recente atmosfeeronderzoeksbelevenissen.

We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Bij het BIRA wilden we de kans van World Space Week niet missen om onze wetenschappers en ingenieurs in de ruimte-aeronomie te vieren! Met het thema van dit jaar "Vrouwen in de Ruimte", dachten we dat dit een perfect moment zou zijn om een paar van BIRA's onderzoeksters aan het woord te laten.
Astropolis, het nieuwe Space Science Center in Oostende opent deze zomer eindelijk zijn deuren! Het BIRA zal ook aanwezig zijn op 22 & 23 juli met leuke familieactiviteiten.
Op zaterdag 26 juni 2021, van 14u tot 17u, zullen 12 vrouwelijke en niet-binaire wetenschappers in België vertellen over hun onderzoek tijdens het evenement Soapbox Science Brussels, op het Beursplein in Brussel.
11 februari is het de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. In deze video heben we een open discussie over de genderdiversiteit in wetenschapperlijk onderzoek.
Zondag 22 november is het de digitale Dag van de Wetenschap, ontdek alle activiteiten die je van thuis uit kan doen, waaronder 4 activiteiten van het BIRA van 4 tot 104 jaar!
Op zaterdag 10 oktober, van 14u tot 17u10 zullen zeven wetenschapsters u vertellen over hun onderzoek tijdens het eerste Soapbox Science-evenement in België
Het Euro Space Center is de ideale plek om de wereld van de ruimtevaart te ontdekken met het hele gezin, maar het stelt ook jongeren in staat om er te verblijven voor een volledige onderdompelingscursus, of het nu in een schoolomgeving is of op vakantiekamp.
De geboorte van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, verstrengeld en verweven met de opkomst van het ruimtetijdperk
De UGent Volkssterrenwacht Armand Pien opent vandaag opnieuw zijn deuren voor het publiek en heeft heel wat nieuwe Marswetenschap voor u voorbereid: een tentoonstelling, een Mars-thema-avond en een online crash course.
Voor de duur van de lockdown, als gevolg van de verspreiding van het COVID-19 delen we de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines.
Voor de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschappen (11 februari) delen enkele van onze vrouwelijke onderzoekers hun ervaringen met wetenschap.
Prettige feestdagen!
Het publiek kan niet alleen de belangrijkste zalen van het Koninklijk Paleis bezoeken, maar ook de verschillende tentoonstellingen ontdekken met als thema Wetenschap en cultuur in het Paleis.
Elke zomer wordt het Wolvendaelpark dicht bij het BIRA omgevormd tot een universum op zich. Mensen, gezinnen, iedereen kan zijn tent meenemen en er de nacht doorbrengen.