Skip to main content

Planetaire aeronomie

Het BIRA heeft een lang bestaande expertise opgebouwd in 'state of the art'-studies van de atmosferen van onze zusterplaneten Mars en Venus.

De studie van deze planeten gelijkend op de Aarde, waarvan de atmosferen geëvolueerd zijn naar verschillende en extreme omgevingen, is een essentieel onderdeel van het begrip van het verleden en de toekomst van ons gevoelig klimaatsysteem.

Het BIRA heeft een leidende positie ingenomen in dit domein met de ontwikkeling, uitvoering en dataverwerking van het NOMAD-instrument aan boord van de Europese ExoMars-missie.

We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Door waarnemingen van drie internationale ruimtesondes op Mars (waaronder het NOMAD-instrument van het BIRA) te combineren, konden wetenschappers aantonen dat regionale stofstormen een grote rol spelen bij het uitdrogen van de Rode Planeet.
Nieuwe bevindingen van de ESA-Roscosmos Trace Gas Orbiter stellen nieuwe bovengrenzen vast voor de hoeveelheid methaan, ethaan, ethyleen en fosfine in de marsatmosfeer, vier zogenoemde 'biomarker'-gassen die mogelijke tekenen van leven zijn.
Het BIRA stuurt een instrument naar Venus. Het VenSpec-H instrument zal meevliegen met de EnVision-missie, die zopas geselecteerd werd door ESA en waarvan de lancering gepland is in 2031-2032.
ESA-Roscosmos’ ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) heeft voor het eerst een ‘nieuw’ gas ontdekt: een gas dat nooit eerder op Mars werd waargenomen. Zeezout dat in het stoffige oppervlak van Mars is ingebed en in de atmosfeer van de planeet is meegevoerd, heeft geleid tot de ontdekking van waterstofchloride. TGO levert ook nieuwe informatie over de manier waarop Mars zijn water verliest.
Het gloednieuwe RoadMap-project (ROle and impAct of Dust and clouds in the Martian AtmosPhere) is net van start gegaan. Drie jaar lang zal een enthousiast team van wetenschappers en ingenieurs uit België, Denemarken, Duitsland en Spanje samenwerken om enkele van de resterende Mars-mysteries te ontrafelen.
De UGent Volkssterrenwacht Armand Pien opent vandaag opnieuw zijn deuren voor het publiek en heeft heel wat nieuwe Marswetenschap voor u voorbereid: een tentoonstelling, een Mars-thema-avond en een online crash course.
Het NOMAD-instrument, ontwikkeld bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en momenteel in een baan rond Mars aan boord van ESA’s ExoMars Trace Gas Orbiter, heeft een unieke groene gloed, afkomstig van zuurstof, gedetecteerd in de atmosfeer rond de rode planeet.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) werkt aan een toekomstige ESA-missie naar Venus, EnVision genaamd. De lancering van EnVision is momenteel gepland voor 2032, en de missie heeft als doel om de geologische kenmerken en activiteit van Venus te onderzoeken, evenals hun invloed op de atmosfeer van de planeet
Belgische wetenschappers kunnen meteoren en meteorieten detecteren die in of rond België vallen. Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel heeft zes meteorieten die in België zijn gevallen.
NASA's Curiosity-rover, rapporteerde de hoogste methaanconcentratie tot nu toe. ESA’s Mars Express en ExoMars Trace Gas Orbiter registreerden echter geen tekenen van methaangas.
Vandaag publiceert het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO.