Site en françaisView this website in English Zoeken
Nieuws - Pers Volg ons op Volge ons op Facebook en Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter

ESA’s Mars orbiters hebben Curiosity’s laatste methaandetectie niet gezien

13 november 2019 - Het Mars-methaanmysterie heeft de afgelopen jaren vele wendingen gehad met onverwachte detecties en ‘niet-detecties’. Meest recent is de detectie in juni door NASA's Curiosity-rover, die de hoogste tot nu toe geregistreerde methaanconcentratie rapporteerde. ESA’s Mars Express en ExoMars Trace Gas Orbiter registreerden echter geen tekenen van methaangas, ondanks het feit dat ze op hetzelfde moment over dezelfde locatie vlogen.

Het NOMAD-instrument van het BIRA, aan boord van ExoMars TGO, kan spoorgassen zoals methaan tot zeer lage concentraties meten, bijna tot aan het Marsoppervlak. Het is een raadsel dat het niet kon detecteren wat Curiosity zag. De processen achter deze waarnemingen, het feit dat methaan sneller verschijnt en verdwijnt dan verwacht, moet nog worden verklaard.

Key Methane Measurements
Credits: ESA

Volledig artikel: ESA’s Mars orbiters did not see latest Curiosity methane burst

Het Belgian User Support and Operations Centre verantwoordelijk voor een nieuw experiment over vloeistofmechanica in microzwaartekracht

26 juli 2019 - Op 25 juli 2019 (middernacht, Belgische tijd) werd het Multiscale Boiling experiment (RUBI) met succes gelanceerd aan boord van een Falcon 9 raket vanuit Cape Canaveral in Florida met de 18de bevoorradingsvlucht van de firma SpaceX naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). In augustus zal astronaut Luca Parmitano in het kader van de "Beyond" missie RUBI in het Fluid Science Laboratory (FSL) installeren. Het FSL-laboratorium bevindt zich in de Columbus-module van het ISS. De installatie is momenteel voorzien op vrijdag 9 augustus 2019.

Als verantwoordelijke voor de infrastructuur van het FSL-laboratorium en de RUBI-payload verzekert het Belgian User Support and Operations Centre (B.USOC) de voorbereiding en uitvoering van het experiment in samenwerking met de wetenschappelijke teams.

Mission Beyond
Credits: ESA

Volledig artikel: Het Belgian User Support and Operations Centre verantwoordelijk voor een nieuw experiment over vloeistofmechanica in microzwaartekracht

Expo in het Koninklijk Paleis - De Maan: tussen droom en realiteit

12 juli 2019 - De zomeropening van het Koninklijk Paleis te Brussel begint dit jaar op dinsdag 23 juli en loopt tot en met zondag 25 augustus 2019. Het publiek kan niet alleen de belangrijkste zalen van het Koninklijk Paleis bezoeken, maar ook de verschillende tentoonstellingen ontdekken met als thema Wetenschap en cultuur in het Paleis. De tentoonstelling van dit jaar heeft 'DE MAAN: tussen droom en realiteit' als titel, naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de eerste bemande maanlanding.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) neemt je met ruimtemissie JUICE mee naar drie van de grootste manen van Jupiter (Ganymedes, Callisto en Europa). Even verderop berekent de maanweegschaal, ontworpen en gecreëerd door de elektronica- en mechanica-ingenieurs van het BIRA, je gewicht op de maan.

Volledig artikel: Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis - De Maan: tussen droom en realiteit

Wonder en pracht op Wolvendaelnacht

6 juli 2019 - Elke zomer wordt het Wolvendaelpark dicht bij het BIRA omgevormd tot een universum op zich. Mensen, gezinnen, iedereen kan zijn tent meenemen en de nacht doorbrengen onder de sterren na een drukke namiddag, boordevol allerlei verschillende activiteiten. De wetenschappers van het Instituut missen geen gelegenheid om de wonderen van de wetenschap, en de kennis en wijsheid die het onderzoek hen heeft bijgebracht, met het publiek te delen. Vooral aan de kinderen, wiens nieuwsgierigheid geen grenzen kent, is het altijd een plezier om de verhalen van de natuurlijke wereld te vertellen.

Dit jaar draaiden deze verhalen rond de zonnecyclus, spectroscopie, atmosferische turbulenties, het Internationaal Ruimtestation en een telescoop om te trachten een glimp op te vangen van wat in de overbelichte stad nog zichtbaar is.

Europees Ruimtevaartagentschap stelt een spectaculaire nieuwe missie naar een komeet voor

20 juni 2019 - Uit een heel scala van voorstellen heeft het Europese Ruimtevaartagentschap ESA de “Comet Interceptor” ruimtemissie gekozen als volgende project in zijn wetenschappelijk onderzoeksprogramma. Het gaat om een nieuwe missie naar een komeet, een vervolg op de spectaculaire Rosetta die in 2014-2016 de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bezocht en er het landertje Philae op neerzette. Net als bij Rosetta zal het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) ook in deze komeetmissie een belangrijke rol spelen. De lancering is voorzien ten vroegste in 2027.

Volledig artikel: Europees Ruimtevaartagentschap stelt een spectaculaire nieuwe missie naar een komeet voor

Belgische wetenschappelijke instellingen lopen gevaar

24 mei 2019 - België telt tien federale wetenschappelijke instellingen (FWI’s), die fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, archieven en collecties onderhouden, of nog kunstschatten bewaren en tentoonstellen. Stuk voor stuk zijn ze uniek, stuk voor stuk zijn het wetenschappelijke en culturele pronkstukken van het land die moeten garant staan voor het behoud van het patrimonium van België. De inhoudelijke rijkdom en het belang van de opdrachten van deze instellingen staat echter in schril contrast met de nijpende financiële situatie van vandaag. Allemaal strijden ze dagelijks tegen de gevolgen van financiële besparingen, een tekort aan vast personeel, het slechte onderhoud van de gebouwen, … Ook het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA).

Volledig artikel: Belgische wetenschappelijke instellingen lopen gevaar

#WeChangeForLife, ook BIRA-wetenschappers getuigen

13 mei 2019 - We beleven een periode waarin de bevolking luid roept om 'Actie voor het klimaat'. Wij geloven dat het onze rol is als wetenschappers om het debat te ondersteunen met objectieve wetenschappelijke informatie, en ook dat het onze rol is, als een gewetensvol burger, om bij te dragen aan de reflecties over hoe we onze levensstijl en onze manier van werken kunnen veranderen om mee te werken aan een klimaatneutrale samenleving, en om deze reflecties ook in daden om te zetten.

Het #WeChangeForLife initiatief brengt getuigenissen van ruim 250 Belgische wetenschappers met expertise in het domein van klimaat en milieuwetenschappen. In deze persoonlijke getuigenissen vertellen zij hoe hun expertise hen inspireert om kleine maar essentiële veranderingen in hun leven aan te brengen, maar ook welke maatschappelijke of politieke oplossingen volgens hen een groot verschil kunnen maken. Ze vertellen waar ze het meeste wakker van liggen en hoe zij persoonlijk hun steentje proberen bij te dragen om onze planeet te beschermen. Op deze manier hopen zij een inspiratiebron te zijn voor iedereen en de politieke wereld wakker te schudden.

Ook enkele wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) namen aan het initiatief deel. Lees hun getuigenissen op www.wechangeforlife.org.

Op het niveau van de Pool Ruimte (die de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie verenigt) werd intussen ook een werkgroep opgericht om na te denken over de concrete acties die we binnen onze Instellingen kunnen ondernemen om bij te dragen aan een klimaatneutrale toekomst.

NOMAD, aan boord van ExoMars, onthult zijn eerste geheimen

10 april 2019 - Vandaag publiceert het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO. Nieuwe aanwijzingen van de impact van de recente planeetomvattende stofstorm op water in de atmosfeer, waaronder de eerste verticale metingen van halfzwaar water op Mars, en een verrassend gebrek aan methaan, behoren tot de wetenschappelijke hoogtepunten van TGO’s eerste jaar rond Mars. Hoofdonderzoeker van het NOMAD-instrument, Ann Carine Vandaele van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is opgetogen met de resultaten.

TLE

Persbericht: NOMAD, aan boord van ExoMars, onthult zijn eerste geheimen

Nieuwsarchief

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite