Skip to main content
2020-03-21

In plaats van onze omgeving aan te passen, zijn we vandaag verplicht om onszelf aan te passen. Voor de duur van de lockdown past het koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie haar slogan aan van "Science between Heaven and Earth" (wetenschap tussen hemel en aarde) naar "Science between Heaven and Home" (wetenschap tussen hemel en thuis). We delen met u de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines. Elke week zullen we hier nieuwe momenten aan de collectie toevoegen.

20 mei - Yves Geunes (IT-dienst)

Boombox

Na de Retro Smartphone presenteert Yves u: de Boombox blUetooth Retro Portable, of BURP.

Zijn er stijlvolle boomboxen beschikbaar die luid genoeg zijn om de duiven te laten schrikken EN uw gereedschap te dragen? Het antwoord is ja. Je hoeft het alleen maar zelf te bouwen. Mijn specificaties voor de BURP waren:
1. Het moest belachelijk stijlvol zijn
2. Het moest vervelend luid zijn
3. Bluetooth was niet optioneel
4. Het moest groot genoeg zijn om alle benodigdheden op te slaan voor een dag hard werken

 

En dus, toen ik deze oude koffer zag die gebruikt werd om bogen en pijlen op te bergen, ging het project van start. Bij de lokale kringloopwinkel (ze verkopen ook HTF-2920 en TAJ-43's) vond ik een oude set luidsprekers die gerecycleerd kon worden tot 2x speaker en 2x midtoner. De woofers waren te groot voor deze slanke koffer, dus moest ik een DynaVox DY131 13cm subwoofer kopen. Ook heb ik een 2x50W Bluetooth versterker besteld die een linker en rechter uitgang heeft in combinatie met een subwoofer. Het houtwerk bestond uit het zorgvuldig zagen van 5 gaten in de fragiele koffer, en het versterken van de onderkant van de koffer met wat multiplex. Na het monteren en solderen van de luidsprekers, en het aansluiten van de versterker op een gerecyclede laptopvoeding, was het project klaar.

(Waarschuwing: Alles wat volgt moet als humor worden opgevat.) Het testen van de apparatuur:
De eerste test bestond uit het opstarten van het systeem en het spelen van een leuk Penguin Café Orkest erdoorheen. De hoge tonen waren mooi helder, terwijl de lagere tonen erg warm klonken. De versterker vloog niet in brand, bijgevolg werd de test als succesvol beschouwd.
De tweede test (luidheidstest) werd uitgevoerd in het doelgebied: de tuin. We hebben een zonnige dag uitgekozen waarbij veel buren in de aangrenzende tuinen aan het werk waren. Het eerste testgeluid dat we gebruikten was Bob Marley's "No woman no cry" op 50% outputniveau. Het kostte een buurman slechts 3 minuten om te klagen. Toen we echter overstapten naar Squrl's "Dead Naked Hipppies" op 75% outputniveau, merkten we de eerste reacties al na 45 seconden. En in combinatie met een oude kettingzaag als achtergrondgeluid (en een 100% outputniveau) belden de buren de politie terwijl ze hun nakomelingen binnenshuis verzamelden. Teststatus: succes.
Test 3, de duiventest. De derde afbeelding toont de lucht voor en na het opvoeren van de BURP. Het liedje dat speelde was "Ace of Spades" van Motorhead. Test: succesvol.
Test 3
Conclusie: het is mogelijk om een stijlvolle werkdag in de tuin te hebben, die wordt opgevangen door de geneugten van het leven, zonder de sociale aspecten van de stadsprojecten te vergeten.

8 mei - Yves Geunes (IT-dienst)

Telefoon

(Waarschuwing: Alles wat volgt moet als humor worden opgevat.) Sommige mensen hebben het druk gehad tijdens de lockdown, anderen hebben het zeer druk gehad tijdens de lockdown. Het is misschien veilig om te zeggen dat Yves deel uitmaakt van de tweede categorie.

Wat te doen als het Coronavirus een tijdje blijft rondhangen en de communicatie met elkaar een beetje complexer wordt? Ik zeg, voeg er nog een niveau van complicaties aan toe door het bouwen van je eigen Retro Smartphone! Ik heb altijd van oude technologie gehouden, vooral als het in grote en onpraktische bakeliet (a.k.a. polyoxybenzylmethylenglycolanhydride) dozen bevat is. Dus, toen ik struikelde over deze oude Russische TAJ-43-MR Field Phone, en een iets minder oude Nederlandse HTF-2920-Z "Onderzoekstelefoon", zag ik onmiddellijk eindeloze mogelijkheden en uren van plezier ontvouwen in mijn nabije toekomst.

     
Ik heb er alle oude bedrading en elektronica van de TAJ-43-MR uitgeknipt om deze aan te sluiten op een Raspberry PI met een GSM/GPRS HAT (hardware attached on top). Ik gebruik alleen de kiesschijf van de HTF-2920-Z, omdat de TAJ-43 er geen heeft. Na wat opmeten, Googlen en Pythoning had ik de basissetup voor het project. Op dit moment was ik de draaischakelaar aan het omzetten naar SPI-schakelaars, en de GSM/GPRS-HAT doen werken via de Russische telefoonhaak. Mijn doel is om een volledig werkende GSM te hebben met een enigszins verouderde gebruikersinterface. Als de Russen (of zelfs de Marsmannetjes) ons aanvallen, ben ik volledig voorbereid om hen te bellen met hun eigen apparatuur (compatibiliteit zou geen probleem moeten zijn). De ontwikkelaars van de TAJ-43 hebben deze bijzondere functie zelfs voorzien tijdens het ontwerp, want het heeft een mooi kastje in het midden van de bakelieten doos, groot genoeg om het batterijpakket te verbergen dat nodig is voor de voeding van de Raspberry PI.

Het eerste wat ik wil doen als het werkt? Ik breng het naar een Proximus-winkel om hun medewerkers te vragen of ze me kunnen helpen bij het configureren van de verbindingsinstellingen. Ik denk dat dit het soort apparatuur is dat E.T. gebruikt in de film om naar huis te bellen. Of dat zal ik alleszinds te weten komen als ik een schotelantenne vind die groot genoeg is. Heeft iemand tips voor het omgaan met sms'jes?

< dit bericht is verstuurd met mijn polyoxybenzylmethylenglycolanhydridetelefoon >

Kom de volgende keer terug om Yves' “Transportable Retro Bluetooth Boombox” te zien.

3 mei - Jessica Bevernaegie (Management support attaché)

Tuin

Video van het vogelgezang

De laatste officiële dag van de lockdown in België (voor fase 1A van de exitstrategie begint). De dingen beginnen morgen te veranderen. Maar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie blijft nog vooral draaien op telewerkende medewerkers. We missen elkaar en het Instituut in Ukkel erg veel, maar van thuis uit werken heeft wel een paar voordelen. Laten we daar trachten van te genieten zolang we nog kunnen, samen met Jessica Bevernaegie:

Zoals veel van mijn collega's in het Instituut pendel ik elke dag en breng ik normaal gesproken vele uren door op het openbaar vervoer. Sinds telewerken verplicht is geworden kan ik 's morgens langer slapen en heb ik 's avonds meer vrije tijd. Wat ik het liefst doe is wakker worden met de zon al op, uit mijn kamer kijken naar mijn Boeddha-hoofd en mijn palmboom verlicht door de stralen van de zon, en het raam openen om te genieten van het concert van het vogelgezang.

1 mei - Lenka Zychova (Ruimtefysica - ruimteweer)

Dwarsfluit

We naderen langzaam het officiële einde van de lockdown, met de eerste fase van de exitstrategie die aanstaande maandag van start gaat. Aangezien de meesten van ons bij het BIRA gemakkelijk van thuis uit kunnen werken, zullen we nog een tijdje in ons kot blijven. Gelukkig kunnen we ons nog steeds bezighouden, zoals Lenka:

Terwijl we allemaal nog thuis werken, en dagelijks in contact zijn met collega's via online vergaderingen, vind ik wat extra tijd om te oefenen met mijn dwarsfluit. Het geeft mij zo een gevoel van opluchting, en geeft mij ook de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren.

29 april - Christine Bingen (Atmosferische wetenschap - satelliet-teledetectie)

Zonlicht

De zon heeft ons momenteel verlaten, maar hier zijn nog enkele lichtstralen, op de prachtige plek waar Christine telewerkt. Het is als een droom.

Planten en bloemen zijn weer beschikbaar. De lockdown is een unieke kans om er samen de hele dag van te genieten!

27 april - José Granville (Wetenschapper voor de exploitatie van atmosferische gegevens)

Vergeet-mij-niet

Vergeet ons niet tijdens de lockdown ...

De Vergeet-mij-nietjes staan aan onze zijde, en herinneren ons aan al diegenen die we missen. Dat bewijst José Granville met zijn prachtige natuurfoto’s. #geduld #vergeetmijniet #blijfinuwkot #geefhetnietop

24 april - Pierre Gérard (Elektronisch engineering)

Uil

Pierre heeft een aantal nogal ongewone, maar fascinerende metgezellen!

Mijn energieboost is om zoveel mogelijk van de tuin te genieten, alleen of met mijn gevleugelde vrienden, de roofvogels. Het is altijd een aangenaam ontspanningsmoment.

23 april - Stéphanie Fratta (Communicatie)

Bakken

We zijn allemaal jaloers op Stéphanie, die nogal verwend wordt tijdens deze lockdown!

Het voordeel van de lockdown en telewerken; van het stoppen van buitenschoolse, sociale, sportieve en culturele activiteiten, is dat we meer tijd hebben om met onze familie door te brengen met onze twee tieners. Sinds de start van de quarantaine heeft mijn zoon het in zijn hoofd gehaald om ons te verwennen met lekkere hapjes en we hebben al pannenkoeken, Luikse wafels, tiramisu, chocolademousse (ah nee, dat heeft zijn zus gemaakt), vanillecrème, koekjes en witte chocolade-madeleines gegeten. Volgende uitdaging: het maken van merveilleux-gebak, een van zijn grootmoeder's favoriete desserts, die hij niet kan wachten om terug te zien na de lockdown.

21 april - Mahesh Kumar Sha (Atmosferische wetenschap - infraroodobservaties & labo-experimenten)

Supermaan

Klik hier voor Mahesh's video van de supermaan

Simpelweg van dag op dag leven, samen met de cycli van de natuur en genieten van de momenten die ze ons geeft, zoals Mahesh het doet, is waarschijnlijk een goede manier om met het jaar 2020 om te gaan. We zullen volhouden! #blijfinuwkot #savelives

Ook al zijn de meeste dingen die we gewend zijn aan het veranderen, onze mooie Maan is al eeuwenlang dezelfde. Terwijl ik doorheen het ruimte-tijdcontinuüm werkte, viel het heldere licht van de supermaan op mijn bureau. Het was een mooie opportuniteit om mijn telescoop uit te halen en een kijkje te nemen, en ik maakte een korte video om het zicht van de Maan met jullie allemaal te delen. Hou je goed!

20 april - Niels Schoon (Atmosferische wetenschap - massaspectrometrie)

Plakband pantoffels

Onze situatie begint te verbeteren! Denk er eens over na: we kunnen nu al terugkijken naar de tijden dat we spullen enkel met het gereedschap dat we ter beschikking hadden konden herstellen (een beetje zoals bij astronauten). Niels is niet de enige die allerlei dingen tijdelijk met plakband heeft moeten oplappen.

Mijn pantoffels zijn helemaal versleten, dus sinds de winkels gesloten zijn, is plakband de ideale oplossing. Maar ik ben me ervan bewust dat de foto er speciaal uit ziet...

19 april - Fabien Darrouzet (Ruimtefysica - magnetosfeer)

Tomato seedlings

In deze tijden van lockdown en telewerken verloopt de tijd op een heel andere manier dan gewoonlijk... Mijn tomaten- en chilipeperkiemen, warm en knus in hun kleine kas, herinneren me er dagelijks aan als ik hun stengels beetje bij beetje zie groeien en altijd naar het licht van de zon kijken...

Het zijn niet alleen onze huisdieren en de natuur buiten die ons gezelschap houden om door de social distancing heen te komen. Voor velen is het ontluikende leven van de plantjes die we kweken ook een bron van vreugde en geduld, zoals het geval is voor Fabien. En jij, wat heb jij geplant?

17 april - Jessica Bevernaegie (Management support attaché)

Wandeling met de hond

We zijn niet zeker dat dit het geval is voor katten, maar honden vinden het vast geweldig om hun ‘mensjes’ de hele dag thuis te hebben, nietwaar?

Na een dag telewerken ga ik graag naar buiten voor een wandeling met Django. Ik woon op het platteland in een streek die mijn Nederlandstalige collega's "De Vlaamse Ardennen" noemen. Het is hier heel ontspannend om te wandelen, want er zijn genoeg wegen waar je niets anders ziet dan velden, met afwisselend een oude boerderij hier en daar.

15 april - Martine De Mazière (Algemeen directeur a.i.)

BIRA

Als je je vandaag in de gangen van BIRA begeeft ervaar je zoiets als een spookinstituut, leeg, verlaten op een paar mensen na. Totaal verschillend van de gewoonlijke drukke sfeer, de stemmen in de gangen en burelen, de bezette vergaderzalen, de levende gezichten… Het plateau van Ukkel  telt veel meer vogels dan anders, de Ringlaan telt meer joggers dan auto’s. Er is stilte overal…
 

Maar achter de schermen gaan vele dingen hun gang, zij het dan iets trager, rustiger, gelatener: we bellen, skypen, mailen, houden Webexvergaderingen – sommige maken er Webex koffiepauzes of teamvergaderingen van. We hebben ons georganiseerd om de dagdagelijkse taken zo goed mogelijk te later verder gaan en we informeren geregeld naar eenieders gezondheid en welvaren. We zijn vooral blij als we geen alarmerende berichten krijgen. Velen onder ons brengen de dag door met verschillende petten op: vader of moeder, onderzoeker, leraar… Maar BIRA ligt niet stil, en het onderzoek dat verband houdt met de impact van COVID-19 op onze natuurlijke omgeving is zelfs in een stroomversnelling geraakt.

We wennen aan de lockdown, maar hunkeren toch allemaal naar de terukeer naar onze vertrouwde gangen en burelen, en vooral naar het weerzien met de collega’s.

Lees de commentaar van Johan De Keyser over de huidige situatie in het ruimte-onderzoek in dit artikel van DailyScience (in het frans).

13 april - Karolien Lefever (Diensthoofd Communicatie)

bees

Blijf de maatregelen volhouden, geef het nu niet op! Hier is een beetje positiviteit van Karolien en haar mooie tuin. Vrolijke Paasmaandag iedereen!

Wat mij gelukkig maakt tijdens deze lockdowndagen is om te zien hoe de natuur zich niet lijkt te bekommeren om wat er gebeurt. Het herleeft volledig en je hoeft niet eens ver te gaan om dit op te merken. Net buiten in de tuin vullen de bijen de gaten in het bijenhotel, openen zich tulpen en de knoppen laten zich hier en daar zien. We zien hoe de natuur terrein opeist en terugwint, waar vroeger de mens prominent aanwezig was. We zien hoe de COVID-19 ziekte een positief effect heeft op de luchtkwaliteit en het klimaat. Ik hoop dat deze periode van opsluiting ons een aantal belangrijke lessen voor de toekomst zal leren.

10 april - Tim Somers (Communicatie en webdesign)

cat and bookscat

We waren het vergeten, maar het is een lang weekend! We gaan het voorbeeld volgen van Tim's kat, Chipie (blijkbaar werken beiden voor het BIRA in communicatie en webdesign), en ontspannen tot dinsdag. Bedankt voor jullie harde werk, Tim en Chipie.

Het nieuwste lid van ons webteam. Elke dag trouw aan mijn zijde, maar jammer genoeg te weinig geïnteresseerd in de aangeboden vakliteratuur. Ook qua lichaamsbeweging kunnen we aan hem geen voorbeeld nemen. Hij verlaat zijn luie bureaustoel enkel voor het middageten.

Is het misschien lasagne ?

9 april - José Granville (wetenschapper voor de exploitatie van atmosferische gegevens)

Pink Moon

Heb jij gisteren de Maan gezien? José is er opnieuw in geslaagd de schoonheid te vangen.

De lockdown betekent ook dat er geen vliegtuigcondensatiesporen zijn om onze mooie hemel te verpesten tijdens de volle maan.

8 april - Steven Compernolle (wetenschapper voor de exploitatie van atmosferische gegevens)

Home project

Het is tijd om lang vergeten hobby's nieuw leven in te blazen, of... misschien nieuwe te vinden ? Zolang je het thuis doet, mag je alles uitproberen! Steven's familie heeft misschien verborgen talenten ontdekt? Olaf lijkt het alvast leuk te vinden.

Mijn oudste zoon kreeg een uitbarsting van creativiteit, nam wat oud materiaal uit ons huis en begon te bouwen aan zijn nieuwe project. Maar wat is hij precies aan het bouwen?

Dat vragen wij ons ook af... Enig idee?

Antwoord

Een skateboard ledge! De originele foto bevatte een hint links beneden.

Antwoord

6 april - Arno Keppens (wetenschapper voor de exploitatie van atmosferische gegevens)

Spelende kinderen

Het is niet gemakkelijk voor de ouders onder ons, die thuis voor hun kinderen zorgen terwijl ze hun werk voortzetten. Bravo voor hun uitstekende multitasking-vaardigheden en geduld! Tegelijkertijd zijn de momenten die we met het gezin samen delen echt de leukste van de lockdowndagen geworden. Arno deelt zijn ‘happy moment’ met ons:

Wij spelen elke dag met ons vieren buiten, en doen er aan picknick met fruit en/of koekjes.

3 april - José Granville (wetenschapper voor de exploitatie van atmosferische gegevens)

Tuin

Er staat opnieuw een weekend voor de deur. Geniet van het weer en de natuur, blijf bewegen, maar doe het op een verantwoorde manier.
José deelt zijn stukje natuur met heel wat wezens :

Natuur en verse eieren achter in de tuin.

1 april - Lucie Lamort (Wetenschapscommunicatie)

Video conference

Herinnert alles wat je op tv ziet je er ook aan dat je eigenlijk met niemand meer kan afspreken? Naar de Friends-tv-serie kijken is voor mij een gemakkelijke toegang tot wat onschuldig, 'feel good' tijdverdrijf, maar zelfs dit voelt nu ver van onze realiteit. Laten we gewoon dankbaar zijn dat we veel gemakkelijkere manieren hebben om in constant contact te blijven!

30 maart - Jessica Bevernaegie (Management Support Attaché)

Telewerk

We bedanken verpleegsters en artsen, we bedanken het voedingswinkelpersoneel, maar hebben we de mensen bedankt die het telewerken op zo’n grote schaal mogelijk maken? Jessica, en wij allen, willen onze zeer bekwame IT-afdeling bedanken, die ons zowel met veel geduld bijstaat in onze technische problemen, als gespecialiseerde ondersteuning biedt aan ons wetenschappelijk onderzoek (databeheer, websites, high performance computing...).

Ik ben erg enthousiast om een nieuwe manier van werken te ervaren! Vanwege de Coronavirus-dreiging moeten alle BIRA-medewerkers die daartoe de mogelijkheid hebben telewerken. Ik heb me moeten aanpassen aan de op afstand georganiseerde vergaderingen. Op vrijdag 27 maart heb ik voor het eerst de notulen van de stafvergadering gemaakt met behulp van een videoconferentie-applicatie. Ik heb een paar dagen eerder een trainingssessie met onze IT-afdeling gehad om vertrouwd te raken met het programma. Ik wil IT bedanken voor hun ondersteuning, ze doen het geweldig in deze dagen om ons werk zo makkelijk mogelijk te maken!

 

27 maart - Lucie Lamort (Wetenschapscommunicatie)

Paarden

Paarden komen zich samen ontspannen in de “Lockdown Lounge”. Buiten gaan lopen is mijn favoriete moment van de dag geworden. Drie delen stikstof, een deel zuurstof en een vleugje spoorgasaroma's = de beste cocktail die je kunt krijgen!

26 maart - Karolien Lefever (Diensthoofd Communicatie)

Presents

Deze serie gaat om de focus op het positieve. De positieve kant van een crisis, zoals Karolien aangeeft, is vaak hoe gemeenschappen worden gevormd en mensen worden samengebracht (vanop afstand), zelfs al is het maar om een verjaardag te vieren.

Wat mij gelukkig maakt, is te zien hoe mensen voor elkaar zorgen. Ze zijn zo attent voor elkaar. Ze gaan winkelen voor risicopatiënten, ze staan klaar om anderen te helpen, er worden allerlei warme initiatieven opgezet. Mensen maken tijd voor hun familie, voor hun buren... Zelfs van een afstand zijn ze zoveel dichterbij. Dat geeft me een warm gevoel en ik hoop dat veel van die initiatieven in het post-corona-tijdperk zullen worden voortgezet. De foto toont een van de ‘zoete’ cadeautjes die aan de deur zijn gedropt voor mijn corona-verjaardag.

25 maart - Noel Baker (Projectmanager voor Satellietmissies)

PaintingsCat Painting

Meer tijd binnenshuis doorbrengen (en misschien helpt het zonnige weer ook wel) is een kans om onze creativiteit de delen van het leven te laten opvullen die normaal gereserveerd zijn voor het 'druk zijn'. Noel Baker, projectmanager voor bepaalde satellietmissies van het BIRA, heeft haar eigen manier gevonden om haar dagen in te kleuren:

Zelfisolatie heeft me extra tijd gegeven om aan andere passies te werken, waaronder schilderen. Als extraatje heb ik mijn schilderijen aan de muur hangen waar ze zichtbaar zijn voor collega's tijdens videogesprekken, wat ook een glimlach op het gezicht van anderen brengt!

24 maart - Tijl Verhoelst (Wetenschapper Atmosfeercompositie)

De jongste generatie leert over wetenschap

Deskundige beoordeling van NO2-niveaus tijdens de lockdown.

Tijl krijgt hulp vanuit onverwachte hoek terwijl hij de niveaus stikstofdioxide (een vervuilende stof) over Europa bestudeert.

21 maart - Eddy Neefs (Hoofd Engineering)

Unmatched Socks for World Down Syndrome Day

Afgelopen zaterdag betuigde Eddy zijn steun voor Wereld Downsyndroomdag door het dragen van twee verschillende sokken.

Misschien is het vreemd dat ik een foto wil delen van... mijn voeten vandaag. Maar je weet waarschijnlijk wel dat het Wereld Downsyndroomdag is. Als basketbaltrainer van veel kinderen en jongeren met het Downsyndroom, weet ik hoe moeilijk het voor hen, en voor andere mensen met een mentale beperking, is om te begrijpen wat er tegenwoordig gebeurt. Daarom stuur ik mijn liefde en steun naar alle mensen met een mentale beperking en aan hun ouders.

News image 1
News image legend 1
Wat maakt jou gelukkig tijdens de lockdown?