Waarom de luchtkwaliteit meten in Kinshasa?
Waarnemingen vanuit de ruimte tonen aan dat Centraal Afrika een globale hotspot is van formaldehyde (H2CO), geproduceerd bij de verbranding van biomassa en de uitstoot door de vegetatie zelf.
Daarbij lijdt Kinshasa onder de slechte luchtkwaliteit gelinkt aan huishoudelijke verbrandingsprocessen (koken) en het verouderde wagenpark.
In beide gevallen komen grote hoeveelheden stikstofoxides (NOx = NO en NO2) en fijnstof vrij. Zoals het geval is in andere Afrikaanse miljoenensteden die een demografische groei ervaren, verwachten we dat de luchtkwaliteit in Kinshasa verder zal achteruitgaan. Er is een duidelijke behoefte aan lokaal onderzoek van de atmosferische samenstelling, aangezien zeer weinig metingen bekend zijnin Centraal Afrika.
De samenwerking tussen het BIRA en de Universiteit van Kinshasa
Ondersteund door het Federaal Wetenschapsbeleid heeft het BIRA het initiatief genomen om een samenwerking aan te gaan met de Universiteit van Kinshasa (Unikin). Het doel is om kennis van de atmosferische chemie uit te wisselen aan de hand van lezingen en opleidingen en om de atmosferische samenstelling in Kinshasa te meten.
Sinds mei 2017 besturen onze Congolese collega’s een compacte spectrometer uitgeleend door het BIRA. Het instrument levert al informatie over NO2 die vergeleken kan worden met satellietmetingen.
Omdat deze eerste gegevens er veelbelovend uitzagen heeft het BIRA een nieuw instrument ontwikkeld dat in staat is om H2CO en NO2 gelijktijdig te meten. Het werd getest in de Ardennen en zal op het dak van Unikin geïnstalleerd worden in 2019. Deze metingen zullen nuttig zijn om de satellietproducten (e.g. TROPOMI) en chemische modellen te valideren, waarvan sommigen eveneens door het BIRA worden ontwikkeld.