Skip to main content

Is de hemel "blauwer" sinds de lockdown?

2020-04-18

Deze week kwam een vraag binnen: “Is het gewoon een indruk, of is de hemel blauwer dan voor de lockdown?” Het gaat hier niet over het weer en over de wolken, maar over de kleur van de lucht zelf.

Om deze vraag te beantwoorden schreef onze wetenschapper, Christine Bingen, eerst het artikel Blauwe hemel op Aarde, waar komt die kleur vandaan? .

De hemel kan inderdaad blauwer lijken

In deze COVID-19 crisisperiode is de menselijke activiteit (industrie, verkeer) afgenomen, en daarmee ook sommige bronnen van vervuiling (in sommige regio's meer dan in andere).

Om deze reden is de verspreiding en absorptie door fijne deeltjes en andere vervuilende stoffen inderdaad aanzienlijk afgenomen, wat zeker van invloed is op de kleur van de lucht, vooral in steden met een zekere mate van vervuiling. Dit kan een indruk geven van een zuiverder, minder geelachtige lucht gedurende de dag.

Maar men mag niet uit het oog verliezen dat een groot deel van dit fenomeen ook afhangt van de andere parameters die de kleur van de hemel beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld het prachtige koude en droge weer dat de eerste twee weken van de epidemie heeft ingeleid.

News image 1
News image legend 1
Een blauwe hemel met wolken die vanonder verlicht worden. Bron: PxHere
News image 2
News image legend 2
Stratosferische ballonmetingen uitgevoerd door het BIRA in de jaren '80, in Air sur l'Adour, Frankrijk. De kleurgradaties van de horizon tot het zenit zijn zichtbaar.
News image 3