Op 8 september 2024 zal een eerste satelliet van de Cluster-missie (Salsa-C2) terug de atmosfeer van de Aarde binnenkomen. Zo eindigt een ruimteavontuur dat meer dan 24 jaar heeft geduurd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is erg trots op haar bijdrage.
Wat hebben de weersvoorspellingen, de dinosauriƫrs van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het wifinetwerk van alle Belgische universiteiten (eduroam voor de kenners), de windmolens in de Noordzee en de restauratie van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck met elkaar gemeen?
Dankzij waarnemingen gedaan door het SOIR-instrument (Solar Occultation in the Infrared) aan boord van de ruimtesonde Venus Express van het Europese Ruimtevaartagenschap (ESA) hebben onderzoekers een onverwachte toename in de hoeveelheden van twee varianten van watermoleculen - H2O en HDO - samen met hun verhouding HDO/H2O, in de mesosfeer van Venus aangetoond.
De derde CINDI-3-campagne vond plaats in mei-juni 2024 op het observatorium van Cabauw, gelegen tussen Rotterdam en Utrecht. Meer dan 100 personen uit 16 landen, met 44 instrumenten, waren betrokken bij de internationale meetcampagne, de grootste in zijn soort ter wereld om verschillende MAX-DOAS-meetinstrumenten te testen en te vergelijken die verontreiniging in de lucht meten, zoals stikstofdioxide (NO2) en ozon (O3).
Een nieuwe studie onthult voor het eerst de aanwezigheid van rijm van water op de toppen van Marsvulkanen nabij de evenaar. Deze ontdekking werd gepubliceerd in een recente Nature Geoscience paper, met bijdragen van onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van Belgiƫ (KSB) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA).
Veel mensen, waaronder zelfs een aantal wetenschappers, denken dat de Maan gewoon een grijze stenen bal aan onze hemel is en wetenschappelijk saai. Het tegendeel is echter waar. Omdat de maan geen aardse atmosfeer heeft, blijft het oppervlak jarenlang vrijwel onveranderd. Het is net een geologische tijdcapsule...