Skip to main content

Soapbox Science: vrouwelijke wetenschapsters gaan de straat op in Brussel

2021-06-22

Op zaterdag 26 juni 2021, van 14u tot 17u, zullen 12 vrouwelijke en niet-binaire wetenschappers in België vertellen over hun onderzoek tijdens het evenement Soapbox Science Brussels, op het Beursplein in Brussel.

Soapbox logo Soapbox Science is een wetenschappelijk outreach initiatief dat tot doel heeft de zichtbaarheid van vrouwen en niet-binaire personen in de wetenschap en hun onderzoek te bevorderen door hen de opportuniteit te geven om mensen op publieke plaatsen te bereiken. Soapbox Science-evenementen transformeren openbare ruimtes in discussiefora (naar het voorbeeld van de Speaker's Corner in Hyde Park) waar vrouwelijke  (iedereen die zich als vrouw identificeert) en niet-binaire wetenschappers op hun “zeepkisten” over hun onderzoek kunnen praten met de voorbijgangers.

Waarom vrouwelijke en niet-binaire wetenschappers? Zelfs vandaag de dag vormen vrouwelijke wetenschappers een minderheid in het onderzoeksveld, en hun relatieve aantal neemt af naarmate de anciënniteit in het veld toeneemt. Recent onderzoek toont aan dat vrouwen al op zeer jonge leeftijd met veel obstakels te maken hebben, met name door maatschappelijk gekoesterde stereotypen en vooroordelen die verband houden met het imago van de wetenschapper.
    
Om die redenen richt Soapbox Science zich op het aanpakken van stereotypen door aan het publiek te laten zien dat een wetenschapper niet noodzakelijk een "oude blanke man" is, en dat iedereen de mogelijkheid heeft om op een interactieve manier van de wetenschap te genieten.

Soapbox Science werd in 2011 in Londen opgericht door Dr. Seirian Sumner, van de Universiteit van Bristol, en Dr. Nathalie Pettorelli, van de Zoological Society of London. Het concept groeide verder met groot internationaal succes, met al 42 evenementen in 13 landen in 2019.

Het eerste Soapbox Science Brussels evenement werd georganiseerd op 10 oktober 2020. Vanwege COVID-19 werd het evenement echter online gehouden, en live uitgezonden op YouTube en Facebook. Soapbox Science Brussels 2021 wordt dus het allereerste Soapbox Science-evenement dat fysiek in de straten zal plaatsvinden, meer bepaald in Brussel.

Tijdens het evenement zullen vier “soapboxes” (zeepkisten) worden geplaatst op het Beursplein van Brussel. Op elke soapbox zal een spreker een uur lang vertellen over zijn onderzoek en in interactie treden met het voorbijgaande publiek. De lezingen zijn in het Frans, Nederlands en Engels, de meest gebruikte talen in Brussel.

Volg alle updates op Twitter @SoapboxscienceB, en kom op zaterdag 26 juni naar het Beursplein om hen te horen spreken en hun fascinerende baanbrekende onderzoek te ontdekken!

Details van het evenement: http://soapboxscience.org/soapbox-science-2021-brussels/

Soapbox Science Brussels wordt gesponsord door BELSPO, de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, UHasselt, ULiège en Europlanet Benelux. De Koninklijke Sterrenwacht van België is het gastinstituut van Soapbox Science Brussels.

Contact

Soapbox Science Brussels
Email: soapboxsciencebrussels (at) oma (dot) be
Facebook
Twitter @SoapboxscienceB
YouTube

Programme

News image 1
News image legend 1
De twaalf geselecteerde sprekers voor Soapbox Science Brussels 2021.
News image 2
News image legend 2
Foto met dank aan Soapbox Science Ottawa.
News image 3
News image legend 3
In 2020 werd Soapbox Science vor de eerste keer in Brussel georganiseerd. Vanwege de covid-19-crisis moest deze echter online gehouden worden, en werd gelivestreamed op Youtube en Facebook, waarbij de sprekers in interactie gingen met het publiek via de chat.