Het BRAMS-network bestaat uit een specifieke zender en (eind 2022) 44 ontvangststations in België en de buurlanden.
Het gereflecteerde signaal dat in een ontvangststation wordt geregistreerd, wordt een meteoorecho genoemd. De weerkaatsing van de radiogolf is speculair, wat betekent dat deze grotendeels afkomstig is van één punt langs het pad van de meteoroïde. De positie van dit punt hangt uitsluitend af van de geometrie. Daarom zullen verschillende ontvangststations verschillende reflectiepunten hebben, wat leidt tot tijdsvertragingen tussen de opgenomen meteoorecho's.
Nauwkeurige baan en snelheid van meteoroïden reconstrueren
De mogelijkheid om met behulp van BRAMS-gegevens een nauwkeurige baan en snelheid van meteoroïden te reconstrueren, was een langlopende onderzoeksvraag. Het probleem is zo complex omdat de BRAMS-zender een continue golf zonder modulatie uitzendt, en dus de door de radiogolf afgelegde afstand onbekend is.
De enige beschikbare informatie zijn de tijdsvertragingen tussen meteoorecho's die op verschillende ontvangststations zijn geregistreerd. Voor het eerst is een methode ontwikkeld die alleen gebruik maakt van deze tijdvertragingen. Deze methode levert een nauwkeurige meteoorbaanhelling en -snelheid op, maar de positie vertoont een afwijking van enkele kilometers.
Betere nauwkeurigheid van de reconstructie
Een tweede methode die gebruik maakt van aanvullende gegevens van de BRAMS-interferometer in Humain verhoogt de nauwkeurigheid, maar kan niet worden toegepast op de gehele BRAMS-gegevensreeks. De nauwkeurigheid van deze reconstructies is beoordeeld door vergelijking met gegevens van het optische CAMS-BeNeLux-netwerk waaraan het BIRA bijdraagt met 8 camera's.
Deze twee methoden openen het pad om de mogelijkheden van BRAMS ten volle te benutten voor toekomstige toepassingen zoals de bepaling van meteoroïdenfluxen of peilingen van de bovenste atmosfeer (bv. windsnelheidsmetingen).
Referentie
Balis, J.; Lamy, H.; Anciaux, M.; Jehin, E. (2022). Reconstructing meteoroid trajectories using forward scatter radio observations and the interferometer from the BRAMS network. , Europlanet Science Congress 2022, Granada, Spain, 18-23 September 2022, Vol. 16, EPSC2022-227, DOI: 10.5194/epsc2022-227.