Belgisch wetenschappelijk en cultureel erfgoed
Het DIGIT-04 programma is een project van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) dat als doel heeft de digitalisering te ondersteunen van het aanzienlijke erfgoedpatrimonium van België, dat zich in de federale musea, bibliotheken, onderzoeksinstellingen en archieven bevindt. Deze verzameling kunstwerken, natuurwetenschappelijke artefacten, historische foto's en documenten, verouderde gegevensdragers en audiovisueel materiaal, enz. zijn kwetsbaar voor het verstrijken van de tijd of de evolutie van de technologie. Digitalisering is de meest doeltreffende manier om ervoor te zorgen dat de kostbare kennis die zij bevatten en de geschiedenis die zij vertegenwoordigen nooit verloren gaan.
Digitale kopieën van de artefacten voorkomen ook dat de originelen moeten worden aangeraakt wanneer ze voor onderzoek of andere doeleinden worden gebruikt. Bovendien zal een digitale databank gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderzoekers binnen en buiten België en voor het geïnteresseerde publiek.
De geschiedenis van de ruimtewetenschap bewaren
Bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie bestaat de collectie artefacten uit foto's en video's in verschillende formaten, uit gegevens en analyses van ruimtemissies uit het verleden, uit publicaties en wetenschapscommunicatie over deze missies, maar ook uit onderdelen, vlucht- en testmodellen van instrumenten die gebruikt werden in ruimtemissies of stratosferische ballonvluchten.
In 2019 en 2020 zijn meer dan 4100 foto's en projectordia's verzameld en zorgvuldig geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Ze bevatten zowel wetenschappelijke gegevens die door onze voorgangers zijn verzameld als foto's van de vele wetenschappelijke missies en conferenties die het BIRA in Europa, de Verenigde Staten en Rusland heeft ondernomen sinds de oprichting van het instituut door Marcel Nicolet in 1964.