Onlangs hebben onderzoekers meegewerkt aan het Prometeruse-project, dat tot doel heeft studenten bewust te maken van de klimaatverandering. Presentaties, workshops en uitwisselingen met een buitenlandse klas zijn de ingrediënten van dit project waarin het BIRA samenwerkt met verschillende scholen in Brussel en Vlaanderen.
Naast haar onderzoeksactiviteiten biedt het BIRA een breed scala aan educatieve activiteiten voor het grote publiek. Onderzoekers stellen hun laboratoria open, delen hun dagelijks leven en lichten hun werk toe aan talrijke studenten uit het middelbaar en hoger onderwijs, zowel universitair als niet-universitair, tijdens observatiestages, stages, enz.
Educatieve evenementen voor Belgisch en buitenlands publiek
Het Instituut is ook een populaire bestemming voor studiereizen voor zowel Belgische als buitenlandse studenten. Zo heeft het bijvoorbeeld een middelbare schoolklas uit Zwijnaarde ontvangen, die via zijn onderzoeksactiviteiten wetenschappelijke studiekeuzes bevordert, en studenten van de Universiteit Twente (Nederland) door hen de technieken te tonen die bij ruimteonderzoek worden gebruikt. Het BIRA neemt ook deel aan het ASGARD-project, waarbij studenten uit Europa en de Verenigde Staten worden aangetrokken om hun eigen experiment te lanceren aan boord van een weerballon van het KMI.
Gretig om hun passie en kennis met zoveel mogelijk mensen te delen, steken zij de handen uit de mouwen om het beeld te ontkrachten van een wetenschap in een ivoren toren of in obscure laboratoria en ze trekken erop uit om het publiek, gezinnen, schoolklassen of andere doelgroepen van alle leeftijden te ontmoeten.
Het BIRA is ook betrokken bij de bewustmaking inzake de klimaatverandering, via voordrachten voor een breed publiek (*), maar ook via het Prometeruse-project. Dit liefdadige burgerproject helpt jongeren het probleem van de klimaatverandering te begrijpen en een netwerk te vormen van studenten, leraren en wetenschappers om over de grenzen heen samen te werken om de oorzaken beter te begrijpen en oplossingen te vinden voor de uitdagingen van de klimaatverandering. Het BIRA heeft in dit kader contacten gelegd met verschillende scholen, in Brussel en in Vlaanderen.
Atmosfeerwetenschappen ludiek voor alle leeftijden
Een ander bijzondere activiteit is de Wolvendaelnacht, een organisatie van de gemeente Ukkel waar het BIRA in het hart van het Wolvendaelpark educatieve activiteiten in verschillende domeinen voorstelt. Onderzoekers nemen de tijd om met jong en oud hun kennis te delen in een sfeer die door de milde en lange zomeravonden bijzonder gemoedelijk wordt.
Tot slot is het BIRA ook betrokken bij activiteiten ter promotie van de wetenschap, zoals de "Printemps des Sciences" of de "Dag van de Wetenschap". Voor de 2020-editie van dit laatste evenement,die vanwege de pandemie online plaatsvond, heeft het BIRA verscheidene video’s en ludieke activiteiten geproduceerd voor doelgroepen van alle leeftijden, te beginnen met de allerkleinsten.
(*)
L'académie.tv: Système « Terre » : atmosphère, océan et cycle du vivant
L'académie.tv: Perturbations climatiques du système « Terre »