Wetenschappelijke context
Tijdens het OCTAVE-project heeft het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie een Proton-Transfer-Reactie-Massaspectrometer (PTR-MS) geïnstalleerd op 2150 m hoogte aan het Maïdo-observatorium. Het meetstation is gelegen op La Réunion, een verafgelegen eiland in de zuidwestelijke Indische Oceaan.
Met deze PTR-MS werd een bijna-continue dataset met hoge tijdsresolutie van concentraties van een selectie van vluchtige organische stoffen (VOS) over 2 jaar opgemeten. Deze dataset is van hoge waarde gezien het gebrek aan dit type metingen in de zuidelijke atmosfeer, en specifiek in verafgelegen locaties.
Het Maïdo-observatorium
La Réunion is een klein vulkanisch eiland gelegen in de zuidwestelijke Indische Oceaan. Het is verafgelegen van grote landmassa’s, waarvan de dichtstbijzijnde Madagaskar is (ongeveer 700 km ten westen van La Réunion).
Het observatorium is gelegen te midden van een beschermd nationaal park. Omwille van zijn locatie nabij de top van de Maïdo bergpiek, is het meetstation doorheen de nacht gelegen in de vrije troposfeer. Overdag situeert het observatiecentrum zich nabij een front tussen oosten-/westenwind met luchtmassa’s die voornamelijk afkomstig zijn van over de zee en verrijkt zijn met emissies op het eiland.
Bronnen die de dataset beïnvloeden
Uit de initiële analyse bleek dat 4 bronnen significant bijdragen aan de aanwezigheid van de gemonitorde VOS.
- De bron met de meeste impact werd gelinkt aan menselijke activiteiten (38% van de totale massa aan VOS doorheen de volledige campagne).
- De tweede bron met grote impact over de 2-jarige periode kon worden gelinkt aan de atmosferische achtergrond in combinatie met bijdragen van pluimen afkomstig van brandhaarden gelegen in Madagaskar en Zuid-Afrika (33% van de massa aan VOS). Deze factor droeg in het bijzonder sterk bij tijdens de nacht (atmosferische achtergrond) en tijdens de periode van augustus tot november (verafgelegen brandhaarden).
- De laatste twee bronnen werden toegeschreven aan de natuurlijke uitstoot van de ecosystemen aanwezig op het eiland (29% van de massa aan VOS). Dit resultaat was opmerkelijk aangezien het observatiecentrum omringd is door natuurlijke ecosystemen, terwijl de menselijke activiteit geconcentreerd is nabij de kust, verder weg van de site.
Referentie:
Verreyken, B., Amelynck, C., Schoon, N., Müller, J.-F., Brioude, J., Kumps, N., Hermans, C., Metzger, J.-M., Colomb, A., and Stavrakou, T.: Measurement report: Source apportionment of volatile organic compounds at the remote high-altitude Maïdo observatory, Atmos. Chem. Phys., 21, 12965–12988, https://doi.org/10.5194/acp-21-12965-2021, 2021.