Ondanks het feit dat het op wereldschaal zeer relevante ecosystemen zijn, is informatie omtrent BVOS-emissies door graslanden nog steeds schaars.
Daarom voerden wetenschappers van het BIRA (massaspectrometrie groep) en van Gembloux Agro-Bio Tech (Universiteit van Luik) onlangs een lange-termijn veldstudie uit van VOS-uitwisseling tussen een beheerd grasland en de atmosfeer op de ICOS meetsite in Dorinne (België) in het kader van het CROSTVOC-project (FNRS).
BVOS-, CO2- en H2O-fluxmetingen op ecosysteemschaal werden uitgevoerd met de eddy covariantietechniek (zie Figuur 3), en werden afgewisseld met fluxmetingen met behulp van geautomatiseerde dynamische kamers (zie Figuur 2). In beide benaderingen werd een snel en gevoelig on-line Proton-Transfer-Reactie Massaspectrometrie (PTRMS) instrument gebruikt om VOS te meten.
Wisselbegrazing
Omdat verwacht wordt dat grazen de emissie van reactieve VOS door het gras induceert als gevolg van verwonding, werden de kamers gebruikt om het effect van dit soort biotische stress op BVOS-emissies onder natuurlijke veldomstandigheden te bestuderen. De metingen brachten geïnduceerde emissies van verschillende alcoholen, aldehyden en ketonen aan het licht, die slechts enkele dagen na de begrazing aanhielden.
Uit analyse van de metingen kon worden besloten dat wisselbegrazing een minder belangrijke BVOS-bron is dan het maaien en drogen van gras in het veld.
Er is duidelijk nood aan meer gegevens vanuit verschillende delen van de wereld om de impact van deze graslandbeheerpraktijken op BVOS-fluxen goed te kunnen evalueren.