De MAJIS/JUICE-missie
MAJIS is een instrument dat zal meevliegen aan boord van JUICE (Jupiter Icy Moons Exploration), een wetenschappelijke missie om Jupiter en drie van haar grootste manen te verkennen:
- Europa
- Ganymedes
- Calisto
Na een 8-jaar lange en indrukwekkende hemelse flipperkast-reis, zal het instrument Jupiter bereiken en gedurende 3,5 jaar bestuderen. MAJIS zal:
- de Joviaanse atmosfeer spectraal karakteriseren
- de exosferen en globale samenstelling en oppervlaktematerialen van de ijsmanen bepalen
LDO (Italië) ontwierp voor deze missie twee spectro-imagers voor het VIS(zichtbare)-NIR(bijna-infrarode) gebied en IR(infrarode) gebied, die zich bevinden in de twee meetkanalen van het MAJIS-instrument.
Waarnemingen in een dergelijke ijzige omgeving vereisen detectie-apparatuur dat werkt bij lage temperatuur. Dit 'koude hart' van het instrument, een Teledyne-detector, moet in een laboratorium volledig worden gekarakteriseerd, pixel per pixel, met behulp van tests die de ruimtecondities simuleren, om het prestatieniveau vóór de missie te definiëren.
Een faciliteit, gefinancierd door ESA (PRODEX), wordt in België voorbereid voor de VIS-NIR-detector (0,5 μm - 2,35 μm).
De MAJIS VIS-NIR karakteriseringsfaciliteit
Het BIRA en het KSB bundelden hun krachten en zijn samen verantwoordelijk voor de karakterisering van de detector tussen -153°C en -123°C. In 2018 heeft het consortium het gedetailleerde ontwerp van de karakteriseringsfaciliteit gefinaliseerd (Figuur 2).
In een volgende stap richten wetenschappers en ingenieurs zich nu op de montage en opstelling van de optica, het verbinden van de pompen, van het cryogeen systeem en de sensoren, alsook het aanpassen van de fijne mechanica. Dit alles om in 2019 klaar te staan om de prestaties van de geselecteerde detectoren te onderzoeken.