De bronnen van CO omvatten rechtstreekse emissies en fotochemische productie als gevolg van de oxidatie van koolwaterstoffen. Het dominante CO-verlies is de reactie met OH. CO heeft daarom een sterke invloed op het oxidatieve vermogen van de atmosfeer en op de verwijdering van vervuilende stoffen.
De meeste modellen voor chemietransport voldoen echter niet aan de reproductie-beperkingen op OH-niveaus afgeleid van methylchloroform(MCF)-waarnemingen.
In een studie uitgevoerd bij het BIRA stellen we verschillende OH-velden voor die compatibel zijn met MCF-gegevens in het IMAGES globale model om CO-stromen af te leiden die beperkt zijn door IASI CO-gegevens. Elk OH-veld leidt tot een verschillende set van geoptimaliseerde emissies. Verschillen van 40% in de top-down globale antropogene CO-emissies worden gevonden bij het variëren van de OH-niveaus, en zelfs grotere verschillen worden regionaal gevonden, b.v. in China en de Verenigde Staten.
Vergelijkingen met onafhankelijke grond- en vliegtuigwaarnemingen geven aan dat de inversie gebaseerd op het laagste gemiddelde OH-niveau voor het noordelijk halfrond (18% lager dan de beste schatting op basis van MCF-metingen) de beste algemene overeenkomst oplevert met alle geteste waarnemingsdatasets.
Referenties
- Müller, J. ‐F., Stavrakou, T., Bauwens, M., George, M., Hurtmans, D., Coheur, P. ‐F., Clerbaux, C., Sweeney, C. (2018). Top‐Down CO Emissions Based On IASI Observations and Hemispheric Constraints on OH Levels. Geophysical Research Letters, 45(3), 1621–1629. https://doi.org/10.1002/2017GL076697