Grondgebonden metingen
Wat betreft het nabij-infrarood (Near-Infrared (NIR)) gedeelte van het zonnespectrum (van 800 nm tot 2,5 micron), kan de meting vanuit de ruimte een moeizame taak zijn vanwege de lage energie van de NIR fotons en de inherente moeilijkheden om de kalibratie en het complex gedrag van instrumenten in de ruimte-omgeving op te volgen.
Voor verschillende atmosferische vensters is het mogelijk om de directe NIR-bestraling vanop de grond te meten en dit resultaat met grote nauwkeurigheid naar de top van de atmosfeer te extrapoleren, terwijl de kalibratie van het instrument zorgvuldig wordt bewaakt.
Ons team heeft deze metingen met hoge nauwkeurigheid uitgevoerd vanaf twee hooggelegen observatieplaatsen. Deze sites zijn wereldwijd erkend voor hun uitstekende atmosferische stabiliteitscondities:
- Izaña Observatory (IZO) op Tenerife
- Mauna Loa (MLO) op Hawaï.
De resultaten verkregen in het NIR-spectrale domein tijdens de twee campagnes hebben belangrijke bijdragen geleverd aan de herziening van het absolute niveau van het NIR-zonnespectrum buiten de atmosfeer.
Laboratoriumfaciliteiten
Het radiometrische laboratorium van het BIRA kende een aanzienlijke groei in uitrusting en expertise begin jaren 2000 tijdens de ontwikkelings- en karakteriseringsfase van het SOLAR/SOLSPEC-instrument.
Deze expertise werd met succes toegepast op de karakterisering van:
- breedband NIR- en UV-instrumenten, evenals ruimteinstrumenten zoals SPICAM LIGHT aan boord van Mars Express
- SODISM aan boord van PICARD en NOMAD/UVIS aan boord van ExoMars
Het laboratorium is tegenwoordig gewijd aan de karakterisering van het MAJIS-instrument dat aan boord van JUICE zal meevliegen. Regelmatig worden ook nieuwe kalibratie-eenheden ontwikkeld om een specifieke radiometrische karakterisering van nieuwe instrumenten zoals ALTIUS mogelijk te maken.