Skip to main content

Onze kennis van de Zon verbeteren tijdens de kalibratie van onze instrumenten

Research Topic Chapter
News flash intro
Het zonnespectrum kan je best meten van boven de atmosfeer, zodat absorptie door de atmosfeer de metingen niet kan vertekenen. Dat doen wetenschappers die willen weten hoeveel zonne-energie de planeet bereikt. Toch kunnen we met grondinstrumenten vanuit hooggelegen observatoria gekend voor hun uitstekende atmosferische condities de kwaliteit van ruimtemetingen benaderen, met het bijkomend voordeel dat we de prestatie van het instrument continu kunnen opvolgen. De beoordeling van radiometrische prestaties van zowel ruimte- als grondgebonden instrumenten gebeurt in de radiometrische laboratoria van het BIRA.
Body text

Grondgebonden metingen

Wat betreft het nabij-infrarood (Near-Infrared (NIR)) gedeelte van het zonnespectrum (van 800 nm tot 2,5 micron), kan de meting vanuit de ruimte een moeizame taak zijn vanwege de lage energie van de NIR fotons en de inherente moeilijkheden om de kalibratie en het complex gedrag van instrumenten in de ruimte-omgeving op te volgen.

Voor verschillende atmosferische vensters is het mogelijk om de directe NIR-bestraling vanop de grond te meten en dit resultaat met grote nauwkeurigheid naar de top van de atmosfeer te extrapoleren, terwijl de kalibratie van het instrument zorgvuldig wordt bewaakt.

Ons team heeft deze metingen met hoge nauwkeurigheid uitgevoerd vanaf twee hooggelegen observatieplaatsen. Deze sites zijn wereldwijd erkend voor hun uitstekende atmosferische stabiliteitscondities:

  • Izaña Observatory (IZO) op Tenerife
  • Mauna Loa (MLO) op Hawaï.

De resultaten verkregen in het NIR-spectrale domein tijdens de twee campagnes hebben belangrijke bijdragen geleverd aan de herziening van het absolute niveau van het NIR-zonnespectrum buiten de atmosfeer.

Laboratoriumfaciliteiten

Het radiometrische laboratorium van het BIRA kende een aanzienlijke groei in uitrusting en expertise begin jaren 2000 tijdens de ontwikkelings- en karakteriseringsfase van het SOLAR/SOLSPEC-instrument.

Deze expertise werd met succes toegepast op de karakterisering van:

  • breedband NIR- en UV-instrumenten, evenals ruimteinstrumenten zoals SPICAM LIGHT aan boord van Mars Express
  • SODISM aan boord van PICARD en NOMAD/UVIS aan boord van ExoMars

Het laboratorium is tegenwoordig gewijd aan de karakterisering van het MAJIS-instrument dat aan boord van JUICE zal meevliegen. Regelmatig worden ook nieuwe kalibratie-eenheden ontwikkeld om een specifieke radiometrische karakterisering van nieuwe instrumenten zoals ALTIUS mogelijk te maken.

Figure 2 body text
Figure 2 caption (legend)
Figuur 2: Nabij Infrarood instrument naar de Zon gericht tijdens de onderzoeksmissie bij Izaña Observatory op Tenerife.
Figure 3 body text
Figure 3 caption (legend)
Figuur 3: Radiometrisch laboratoriummateriaal in actie.
Publication date