De burger staat centraal in ons onderzoek
Omdat de gebouwen van het BIRA te klein waren om het grote aantal bezoekers te herbergen - 8.500 mensen kwamen ons uiteindelijk een bezoekje brengen tijdens het weekend – stelde het Instituut grotendeels tentoon in een tent op de grasvelden van de Pool Ruimte.
De BIRA-tent was interactief en leuk , en stelde de burger centraal in ons onderzoek door enkele aspecten van ons dagelijks werk met hen te delen.
Van schilderijen en schaalmodellen tot virtual reality
Naast posters die onze activiteiten op een toegankelijke manier presenteren, konden bezoekers zelf de ruimte in duiken en overweldigende ervaringen beleven via onze virtual reality headsets, of via workshops over spectroscopie of ruimteweer.
Er stonden ook verschillende schaalmodellen , waaronder de modellen van:
- de ExoMars-missie, bijna 4 meter groot
- de Rosetta kometenmissie, waaraan het instituut deelnam
- de PICASSO-satelliet, die de verdeling van ozon in de atmosfeer analyseert
- de TROPOMI-missie voor aardobservatie
Aan de hand van deze schaalmodellen en vele andere objecten konden bezoekers deze missies bespreken met de vele betrokken onderzoekers, wetenschappers en ingenieurs. Dit was een unieke kans om meer te weten te komen over onze ruimteprojecten.
De onderwerpen die aan bod kwamen varieerden van luchtkwaliteit tot klimaat, van ozon, planetaire aeronomie, engineering tot zonnestraling en ruimtefysica. Ook de Europlanet-vereniging en onze ondersteunende diensten kon je leren kennen.
Van wolkenkamer en poollicht tot het mini-Houston van België
Naast de expo in de tent waren er talrijke lezingen en demonstraties, zoals de vorming van poollicht en de presentatie van een wolkenkamer, een apparaat om de werking van elementaire deeltjes te bestuderen. Op de derde verdieping van ons gebouw konden bezoekers ook het B.USOC, het mini-Houston van België, zelf bekijken.
Tijdens het weekend konden bezoekers ook de aquarelschilderijen van onze collega Ward Neefs ontdekken, die illustreerden hoezeer dit Instituut, ons Instituut, een deel van ons is.
Deze opendeurdagen werden georganiseerd met de steun van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo).