Skip to main content

Zonnestraling

Het volledige zonnespectrum en haar variabiliteit tijdens de zonnecyclus, dat enkel meetbaar is vanuit de ruimte, zijn fundamenteel voor de zonnefysica, het klimaat van de Aarde en de atmosferische chemie.

Het BIRA draagt bij tot het begrip van de relatie tussen Zon en Aarde door:

  • de ontwikkeling van instrumentatie om de spectrale vorm van het zonlicht te meten, en de analyse van de observaties van die instrumenten
  • het onderzoeken van de zonnestraling en diens penetratie tot aan het oppervlak van de Aarde

evenals lange-termijnveranderingen in deze parameters.

Experiment zonnestraling in labo
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
De impact van de toenemende biologisch actieve UV- en ruimtestraling en de gevolgen voor de menselijke gezondheid, planten en ecosystemen, zoals kanker en cellulaire disfuncties.
2 september was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het BIRA.
De Pool Ruimte in Ukkel opent zijn deuren op 24 en 25 september 2022.
Twee Belgische CubeSats, PICASSO (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en SIMBA (van het Koninklijk Meteorologisch Instituut) samen met een 50-tal kleine satellieten gelanceerd tijdens de allereerste Europese Vega SSMS-vlucht.
Het SOLAR-instrument zal op maandag 13 januari terug naar de aarde keren en opbranden in de atmosfeer boven de Stille Oceaan.