Skip to main content

Instrumenten voor atmosfeermetingen, de nodige vaardigheden

Om de fysica en chemie van de Aarde, van planetaire atmosferen en van de interplanetaire ruimte te bestuderen worden grondinstrumenten, ballon-, raket- en satellietinstrumenten gebruikt.

Ontwerp en productie van meetinstrumenten gebruikt voor atmosferisch onderzoek

Electronica ingenieur

Elektronica speelt een sleutelrol in veel ruimte- of grondinstrumenten omdat deze instrumenten vaak op afstand worden bestuurd door digitale telecommando's, digitale gegevens produceren of interne intelligentie hebben.

Mechanisch ingenieur

Instrumenten hebben een structuur nodig om de essentiƫle elektronische en optische componenten te beschermen. De meeste instrumenten bevatten ook mechanische onderdelen, noodzakelijk voor hun werking. Dit is het domein van de machinebouw.

Testen

De mechanische en elektronische accessoires moeten worden getest voordat ze in het instrument worden ingebouwd. Daarom worden testfaciliteiten zoals thermische vacuĆ¼mkamers gebruikt.

Software

Tegenwoordig bevatten bijna alle ruimte-instrumenten een microprocessor of programmeerbare interne intelligentie. Voor grond- en ruimte-instrumenten is geschikte software nodig. Ruimte-instrumenten en vaak ook grondapparatuur worden op afstand bestuurd. De software moet daarom multi-display afhandeling van telecommando's, telemetrie en huishouden omvatten.

Wanneer de atmosferische meetinstrumenten in gebruik zijn

Bewerkingen en gegevensbeheer

Zodra een ruimte-instrument wordt gelanceerd en volledig operationeel wordt, duikt er een nieuwe reeks taken op. Alle observaties moeten vooraf zorgvuldig worden gepland. De operaties tijdens de vlucht van het instrument zijn afhankelijk van verschillende parameters, zoals meetomstandigheden, en de goede werking van het instrument is volledig afhankelijk van de zorgvuldige uitvoering van de telecommando's.

De terugkeer van de enorme hoeveelheid gegevens is ook een uitdaging. De gegevens moeten worden gerangschikt en opgeslagen. Ze moeten ook worden omgezet in formaten, toegankelijk voor de wetenschappers. Een goede archivering van gegevens is noodzakelijk om het werk van de wetenschappers te vergemakkelijken en de gegevens te analyseren.

Onderhoud

Grondapparatuur en testversies van ruimte-experimenten duren vaak lang. Om ze in uitstekende staat te houden, is regelmatig onderhoud onontbeerlijk.

Figuur 1: Het NOMAD (Nadir and Occultation for MArs Discovery)-instrument atmosfersich onderzoek op Mars.