Skip to main content

Benelux hub van de Europlanet society

Research Topic Chapter
News flash intro
De Europlanet Society bevordert de vooruitgang van de planetaire wetenschap en alle aanverwante disciplines in Europa, met als doel de planetaire gemeenschap in de verschillende landen uit te breiden en te ondersteunen. Om dit te vergemakkelijken, werden "regionale" hubs, zoals de Europlanet Benelux hub opgericht, waarbij BIRA sterk betrokken is. Sinds de oprichting heeft de Benelux hub actief bijgedragen aan outreach-, educatie- en beleidsactiviteiten.
Body text

De Europlanet Society ondersteunt een diverse en inclusieve planetaire gemeenschap in heel Europa en streeft ernaar deze uit te breiden, voornamelijk via de verspreidings-, ondersteunings- en netwerkactiviteiten van haar 10 regionale hubs. Bij de vereniging zijn academici, industriële partners en amateurs van het vakgebied betrokken. De Benelux-hub, gesteund door BELSPO, is zeer actief in verschillende soorten activiteiten, met als doel:

 1. het profiel van de gemeenschap te versterken door middel van outreach-, onderwijs- en beleidsactiviteiten
 2. de banden in de planetaire wetenschap op nationaal en internationaal niveau te versterken
   

Bij BIRA zijn we actief betrokken. We stellen regelmatig nieuwe Education and Public Outreach (EPO) activiteiten voor, beheren dagelijks de sociale media van de hub, en dragen bij tot een sterker profiel van de planetaire sector in de Benelux.

De BIRA-leden van de Europlanet Society organiseerden volgende activiteiten.

Verspreiding:

Op het Europlanet Science Congress (EPSC) 2020 (mede-)organiseerden de BIRA-leden van de Benelux hub lezingen en sessies. We vermelden in het bijzonder:

Outreach:

 • Het Soapbox Science-evenement in Brussel, bedoeld om vrouwen in de wetenschap en hun onderzoek te promoten, werd in oktober 2020 een online-evenement (vanwege de sanitaire COVID-19-beperkingen) via het Soapbox Science Brussels YouTube kanaal en promotie via een Twitter- en Facebook-account.
   
 • Het lopende "Planetary Atmospheres Accessible for All" project, dat rechtstreeks fondsen ontvangt van de Europlanet Society, is bedoeld om geïnteresseerden op te leiden in de creatie van Augmented Science Infused theaterlezingen. Voor de organisatie werken de BIRA-leden van de Benelux hub samen met het Jet Propulsion Theatre in Italië.

  De eerste fase van het project, bestaande uit een seminarie om het project voor te stellen en een eerste reeks workshops in storytelling training, is afgerond. De volgende fase in de daadwerkelijke creatie van augmented lectures, gericht op voorbereiding, repetitie en het zelf uitvoeren van online lezingen, is gepland voor de komende jaren.

 • Een reeks educatieve interactieve seminars voor jongeren en volwassenen over planeet- en ruimtewetenschap, de zoektocht naar leven elders in het heelal, en de uitdagingen voor toekomstige astronauten en menselijke ontdekkingsreizigers op Mars. De interactieve presentaties werden gegeven in het kader van een reeks seminars met verschillende Italiaanse wetenschappers door de vereniging AMA, een organisatie van gezinnen "in beweging" die regelmatig naar verschillende landen moeten verhuizen.

Koppeling met industrie en beleid:

 • De EPSC2020 bood verschillende inspirerende splinter-sessies over de industrie
 • Benelux hub-leden stelden aan de Planetary Society voor om de potentiële synergieën tussen de industriële activiteiten van de hubs en het ESA BICs netwerk te analyseren om overlappingen te vermijden.
 • Benelux hub-leden participeerden in de groep "Single European Sky (SES) voor de upgrade van het regelgevend kader" van het Europees Parlement. De groep wil een open dialoog tot stand brengen tussen beleidsmakers en belanghebbenden.

De Benelux hub nodigt geïnteresseerden uit om te mailen naar Ann Carine Vandaele (benelux.at.europlanet-society.org). Aarzel niet om deel te nemen aan de hub en zijn activiteiten, en volg ons op Twitter @europlanet_benelux !

Figure 2 body text
Figure 2 caption (legend)
De Europlanet Society ondersteunt een diverse en inclusieve planetaire gemeenschap in heel Europa.
Figure 3 body text
Figure 3 caption (legend)
De "Planetary Science Wiki Edit-a-thon sessie moet de diversiteit binnen de op Wikipedia aanwezige planetaire wetenschapsgemeenschap vergroten.
Figure 4 body text
Figure 4 caption (legend)
In oktober 2020 werd in Brussel het evenement "Soapbox Science" georganiseerd, bedoeld om vrouwen in de wetenschap en hun onderzoek te promoten.
Publication date