Skip to main content

Enkele duizenden bezoekers ontdekken de aeronomie

Research Topic Chapter
News flash intro
COMMUNICATIE
Tijdens het weekend van 29 en 30 oktober 2018 opende het plateau van Ukkel zijn deuren voor het grote publiek. Bij deze gelegenheid hebben de drie wetenschappelijke instituten hun krachten gebundeld om een leuk en leerzaam weekend voor jong en oud aan te bieden. De presentatie van het BIRA was toegespitst op haar voornaamste onderzoeksthema’s: luchtkwaliteit, klimaat, ozon, planetaire aeronomie, engineering, zonnestraling en ruimtefysica, zonder de ondersteunende diensten en het B.USOC te vergeten. Het weekend begon met een exclusieve preview voor scholen en een bezoek gereserveerd voor partners, politici en de pers.
Body text

De BIRA-ruimte was bedoeld om zo interactief mogelijk te zijn. Naast de posters die opgesteld werden om onze activiteiten op een toegankelijke manier voor iedereen voor te stellen, konden bezoekers onze indrukwekkende modellen bewonderen - waaronder die van de ExoMars-missie van bijna 4 meter breed – , zichzelf onderdompelen in de ruimte dankzij de virtual reality-headsets, of zelfs - en dit is het belangrijkste – de discussie aangaan met onze wetenschappers.

Naast de locatie uitsluitend gewijd aan het BIRA en het B.USOC was ons personeel ook betrokken bij de kindertent en de educatieve tent.

  • In de kindertent was er onder andere een workshop te vinden om aan kinderen uit te leggen welke invloed onze Aarde ondervindt vanuit de extra-atmosferische ruimte, of konden ze hun eigen buttons rond ruimte-thema’s ontwerpen en maken. In de educatieve tent konden bezoekers en wetenschappers verschillende experimenten samen uitvoeren, bijvoorbeeld een experiment over het licht en een andere over de wetenschap van de spectroscopie.
  • In de educatieve tent was eveneens een fototentoonstelling rond astronomie te zien.

Deze Opendeurdagen werden gerealiseerd met steun van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo).

Figure 2 body text
Figure 2 caption (legend)
Figuur 2: De grote tent waar alle BIRA-activiteiten plaatsvonden.
Figure 3 body text
Figure 3 caption (legend)
Figuur 3: In de experimententent (educatieve tent) konden bezoekers enkele wetenschappelijke fenomenen dieper bestuderen onder begeleiding van de wetenschappers zelf.
Publication date