Skip to main content

Negen jaar “Sun tracking” vanaf het ISS

News flash intro
Op 15 februari 2017 heeft B.USOC (Belgian User Support and Operations Centre) het externe platform SOLAR aan boord van het Internationaal Ruimtestation uitgeschakeld na negen jaar succesvolle operaties (tot nu toe het langstlopende experiment van de Columbus-module). De SOLAR-operaties verzamelden 12 000 “Sun tracking”-momenten gedurende 106 opportuniteitsvensters waarin de Zon zichtbaar was, waarvoor 35 120 uur aan consoletijd en 30 150 uur voorbereiding nodig waren. Om SOLAR toe te laten volledige 27-daagse zonnerotaties waar te nemen veranderde NASA, op verzoek van B.USOC, vier keer de oriëntatie van het hele ISS. SOLAR bestond uit drie instrumenten (SOLSPEC, SOL-ACES en SOVIM) gewijd aan de studie van het zonnespectrum.
Body text

De wetenschappelijke doelstellingen van de SOLAR-instrumenten waren gericht op de metingen van de zonnespectrale bestraling: SOLSPEC (SOLar SPECctral Irradiance measurements) voor de 180-3000 nanometer-golflengte met hoge resolutie, SOL-ACES (SOLar Auto-Calibrating Extreme UV/UV Spectrophotometers) voor het extreem ultraviolet met gematigde resolutie, en SOVIM (SOlar Variable & Irradiance Monitor) die de bijna-ultraviolette, zichtbare en thermisch-infrarode gebieden van het spectrum voor zich nam. B.USOC was het ESA-faciliteit Verantwoordelijk Centrum voor de operaties van de SOLAR-missie, d.w.z. de voorbereiding, tijdens de vlucht en na de vlucht.

B.USOC verkreeg de rotatie van het ISS

Vanwege het platformontwerp en de ISS-baan kon de Zon enkel tijdens vensters van ongeveer 2 weken per maand worden gevolgd. Om dit obstakel te overkomen en metingen tijdens een volledige synodische zonnerotatie (27 dagen) te kunnen uitvoeren coördineerde B.USOC gedurende bijna 2 jaar om een tijdelijke verandering van de ISS-oriëntatie te verkrijgen, waardoor een uitgebreider zichtbaarheidsvenster mogelijk was. Dit werd in totaal vier keer uitgevoerd!

Definitieve deactivering

Op 15 februari 2017 werd SOLAR geparkeerd en afgesloten. Veel van de betrokken deelnemers verzamelden zich in Brussel om herinneringen te delen en getuige te zijn van de definitieve deactivering door ESA-astronaut Thomas Pesquet. In zijn ruimte-naar-Aarde-boodschap benadrukte Thomas Pesquet de geweldige prestaties van SOLAR en zijn instrumenten, die aanvankelijk slechts 18 maanden zouden duren.

Figure 2 body text
Figure 2 caption (legend)
Figuur 2: Patch ontworpen voor het SOLAR-afscheidsevenement en het vieren van negen jaar ruimteoperaties. Credits: B.USOC

Figure 3 body text
Figure 3 caption (legend)
Figuur 3: Groepsfoto van de deelnemers van het SOLAR-afscheidsevenement op 15 februari 2017. Credits: B.USOC

Publication date