Skip to main content

Belgian Space Week

2022-10-14

Op 24 maart 2022 is het 30 jaar geleden dat de eerste Belg de ruimte inging. Die dag verruilde astronaut Dirk Frimout de aarde voor de ruimte in de Amerikaanse shuttle Atlantis, een dag die hij nooit zou vergeten. Sindsdien (en nog steeds) praat hij een groot deel van zijn leven over deze ervaring en deelt hij zijn enthousiasme voor de ruimte met leerlingen, studenten en het grote publiek.

In 2022 is het ook 20 jaar geleden dat Frank De Winne zijn eerste ruimtevlucht maakte. Ondertussen leidt onze tweede Belgische astronaut al 10 jaar het European Astronaut Centre (EAC).

Deze verjaardagen zullen zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Van 17 tot 21 oktober 2022 vinden tal van activiteiten, lezingen en publieke evenementen plaats in het kader van de Belgian Space Week.

Evenementen in aanwezigheid van astronauten

Verschillende astronauten, waaronder een deel van de bemanningen van onze twee Belgische astronauten, komen naar België om deel te nemen aan deze evenementen. Het moge duidelijk zijn: de ruimtevaart staat volgende week in de schijnwerpers, met als hoofddoel bewustwording en interesse te wekken, en de aandacht te vestigen op de belangrijke Belgische betrokkenheid bij de ruimtevaartindustrie en het ruimteonderzoek.

Het gevarieerde programma richt zich niet alleen tot studenten van universiteiten, kinderen en jongeren, maar ook tot het grote publiek.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is officieel medeorganisator van de Belgische Ruimteweek en draagt bij aan twee evenementen:

 • De Academische Zitting in de Koninklijke Militaire School (beperkt toegankelijk, enkel op uitnodiging). Een aantal sprekers en een panel van deskundigen zullen hun mening geven over de toekomst van het ruimteonderzoek. BIRA-collega Ann Carine Vandaele zal deelnemen aan het panelgesprek rond het thema maan- en marsexploratie.
   
 • Ontdek wat ruimteonderzoek voor de samenleving betekent tijdens een uitzonderlijke avond in het Planetarium van Brussel die het ruimteonderzoek in de schijnwerpers zet, in aanwezigheid van
   
  • 5 astronauten (Dirk Frimout, Frank De Winne, Vladimir Pletser, Anna Lee Fisher, Robert Thirsk)
    
  • 4 onderzoekers van de federale Pool Ruimte in Ukkel:
   • Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie: Christine Bingen
   • De Koninklijke Sterrenwacht van België: Pascale Defraigne en David Berghmans
   • Het Koninklijk Meteorologisch Instituut: Stijn Nevens
News image 1
News image legend 1
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is officieel medeorganisator van de Belgische Ruimteweek en draagt bij aan twee evenementen.
News image 2
News image legend 2
Ontdek wat ruimteonderzoek voor de samenleving betekent tijdens een uitzonderlijke avond in het Planetarium van Brussel die het ruimteonderzoek in de schijnwerpers zet, in aanwezigheid van 5 astronauten en 4 onderzoekers van de federale Pool Ruimte in Ukkel.