Skip to main content

Soapbox Science: wetenschapsters aan het woord in hartje Brussel

2022-06-17

Op zaterdag 25 juni 2022, van 14u tot 17u, zullen 12 vrouwelijke wetenschappers in België vertellen over hun onderzoek tijdens het evenement Soapbox Science Brussels, op het Beursplein in Brussel.

Soapbox Science is een wetenschappelijk outreach initiatief dat tot doel heeft de zichtbaarheid van vrouwen in de wetenschap en hun onderzoek te bevorderen door hen de opportuniteit te geven om mensen op publieke plaatsen te bereiken. Soapbox Science-evenementen transformeren openbare ruimtes in discussiefora (naar het voorbeeld van de Speaker's Corner in Hyde Park) waar vrouwelijke (iedereen die zich als vrouw identificeert) en niet-binaire wetenschappers op hun “zeepkisten” over hun onderzoek kunnen praten met de voorbijgangers.

Waarom vrouwelijke wetenschappers? Tot op vandaag vormen wetenschapsters een minderheid in het onderzoeksveld, en hun relatieve aantal neemt af naarmate de anciënniteit in het veld toeneemt. Recent onderzoek toont aan dat vrouwen al op zeer jonge leeftijd met veel obstakels te maken hebben, met name door maatschappelijk gekoesterde stereotypen en vooroordelen die verband houden met het imago van de wetenschapper.
    
Om die redenen richt Soapbox Science zich op het aanpakken van stereotypen door aan het publiek te laten zien dat een wetenschapper niet enkel weggelegd is voor de stereotype blanke man met veel academische intelligentie en weinig sociale vaardigheden, en dat iedereen de mogelijkheid heeft om op een interactieve manier van de wetenschap te genieten.

Soapbox Science werd in 2011 in Londen opgericht door Dr. Seirian Sumner, van de Universiteit van Bristol, en Dr. Nathalie Pettorelli, van de Zoological Society of London. Het concept groeide verder met groot internationaal succes, met meer dan 40 evenementen in 13 landen in sommige jaren.

Dit jaar wordt de derde editie voor Brussel, na een eerste online-evenement in 2020 dat live werd uitgezonden op sociale media, en een eerste real-life-evenement in 2021.

Tijdens het evenement zullen vier “soapboxes” (zeepkisten) worden geplaatst op het Beursplein van Brussel. Op elke soapbox zal een spreker een uur lang vertellen over haar onderzoek en in interactie treden met het voorbijgaande publiek. De lezingen zijn in het Frans, Nederlands en Engels, de meest gebruikte talen in Brussel. Dit jaar zullen we bijvoorbeeld het klimaat, sociaal overdraagbare stress, ultra-veerkrachtige microscopische organismen, evolutie van de hersenen, futuristische materialen, zeesterren en het menselijk lichaam bespreken !

Volg alle updates en het programma op Twitter @SoapboxscienceB, en kom naar het Beursplein om hen te horen spreken en hun fascinerende baanbrekende onderzoek te ontdekken!

Details en programma van het evenement.

Soapbox Science Brussels wordt gesponsord door de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, het SCK-CEN, marc Vandenbrande (videomaker voor wetenschappers), de Universiteit Hasselt, de Université de Liège, Europlanet Benelux en het Federaal Wetenschapsbeleid. De Koninklijke Sterrenwacht van België is het gastinstituut van Soapbox Science Brussels.

Contact

Soapbox Science Brussels
Email: soapboxsciencebrussels (at) oma (punt) be
Website : http://soapboxsciencebrussels.oma.be
Facebook: http://www.facebook.com/SoapboxScienceBrussels
Twitter: @SoapboxscienceB
YouTube:  bit.ly/SoapboxScienceYouTube

Speakers for soapbox science brussels 2022

 

News image 1
News image legend 1
Soapbox Science Brussels in 2021. Credit: Soapbox Science Brussels