Skip to main content

Eerste opendeurdagen van het station voor radio-astronomie in Humain

2023-08-25

België is een land dat veel van zijn interessante historische, wetenschappelijke en natuurlijke sites verborgen houdt in kleine vergeten hoekjes. Een van deze interessante plekken is het station voor radio-astronomie in het dorpje Humain, Marche-en-Famenne. Voor de eerste keer in de geschiedenis opent het station zijn deuren voor het publiek op zaterdag 9 en zondag 10 september. Wetenschappers van het BIRA zullen ter plaatse zijn om je te vertellen over hun waarnemingen en onderzoek naar de magnetosfeer en plasmasfeer van de aarde, alsook naar meteoren (vallende sterren) en wat ze ons kunnen leren over de atmosfeer van de aarde, over kometen of nog het zonnestelsel.

meteor shower

Het station voor radio-astronomie in Humain werd in 1953 opgericht door de Koninklijke Sterrenwacht van België om er de allereerste Belgische radiotelescopen te huisvesten die specifiek bedoeld waren om de zon te observeren. In de jaren 1960 werd een zonne-interferometer van 44 radiotelescopen gebouwd en tot 2001 in werking gesteld. Vandaag worden in het station nog steeds radio- en optische experimenten uitgevoerd om de hemel, de zon, de ruimteomgeving en de atmosfeer van de aarde te observeren.

Dit is de eerste keer dat dit station zijn deuren opent voor het publiek, waar je een wandeling kunt maken langs de twee noord-zuid en oost-west assen van de oude interferometer, het oude controlelaboratorium van de interferometer kunt zien, de geschiedenis van de locatie en zijn waarnemingen kunt ontdekken en alles te weten kunt komen over de huidige wetenschappelijke activiteiten. Er zijn ook activiteiten voor kinderen.

Breng je familie, vrienden en buren mee om samen een indrukwekkend ruimte-avontuur te beleven!

Data: 9-10 september 2023
Uren: 10u-18u
Adres: Rue de l’Observatoire, 6900 Marche en Famenne
Foodtrucks zijn ter plaatse beschikbaar.

 

News image 1
News image legend 1
Voor de eerste keer in de geschiedenis opent het station voor radio-astronomie in Humain zijn deuren voor het publiek op zaterdag 9 en zondag 10 september. Wetenschappers van het BIRA zullen ter plaatse zijn om je te vertellen over hun waarnemingen en onderzoek.
News image 2
News image 3
News image legend 3
Een radio-antenne van het BRAMS-netwerk voor de detectie van meteoren.