Skip to main content

Mars, is er water op de rode planeet?

Ontdekking van water op Mars

Zichtbare sporen van stromen in het reliƫf van Mars stellen ons voor een raadsel. Hoogst waarschijnlijk moet er ooit water hebben gestroomd. Maar hoe en waarom is het verdwenen?

De Mars Odyssey-ruimtesonde, die op 24 oktober 2001 aankwam op Mars, ontdekte een laag waterijs in de bodem. Het ijs bestaat uit bevroren modder in een laag permafrost, ongeveer 1 m onder het oppervlak. Verder fotografeerden de Viking-landers op de marsgrond bij zonsopgang een dunne waas; een witte aanslag van ijskristallen (vorst).

De Mars-Express zorgde in 2004 voor een verassing toen het SPICAM- en het OMEGA-instrument waterijs in contact met de atmosfeer ontdekten op de zuidelijke poolkap.

Later, in 2005, vond het MARSIS-radarinstrument niet alleen dat de lagere lagen van de poolkappen bestaan uit bijna zuiver water, het ontdekte ook enkele diepe ondergrondse ijsdepots op andere geografische breedtes. Het in kaart brengen van deze depots is nog steeds aan de gang.

Hoeveel water is er in de marsatmosfeer?

In de atmosfeer van Mars overstijgt de huidige hoeveelheid water nooit de 100 micrometer. Vergelijk dit met de Aarde waar een atmosfeer van 1 mm regenwater als heel droog wordt bestempeld. Verder onderzoek is nodig om de watercyclus op Mars beter te begrijpen.

Residueel waterijs op de bodem van de Vastitas Borealis krater op Mars. Credits: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)