Skip to main content

Surface mounting in computers en elektronische apparaten

Surface mounting is een technologie waarbij elektronische componenten rechtstreeks op een printplaat (PCB) worden gemonteerd. Een elektrische component die op deze manier wordt gemonteerd wordt een surface-mount device (SMD) genoemd. Vroeger werden elektronische componenten meestal gemonteerd door middel van de through-hole-techniek, waarbij de draadverbindingen van de componenten in gaten in de printplaat werden gestoken en gesoldeerd.

Surface mounting is zeer interessant omdat het meer geschikt is voor het automatiseren van het montageproces.

Voor welke elektrische componenten?

Surface mounting wordt gebruikt voor het merendeel van de componenten, van eenvoudige weerstanden tot complexe multi-contact geïntegreerde schakelingen (integrated circuits - IC). Toch worden sommige componenten, zoals grote transformatoren of koellichaam-halfgeleiders, door middel van de through-hole-techniek gemonteerd. Beide technologieën kunnen worden samengevoegd op één print.

Het voordeel van componenten die op het oppervlak van het bord worden gemonteerd, in plaats van de draadverbindingen door gaten te solderen, is dat ze over het algemeen kleiner zijn en minder of geen kabels hebben (bijv. kleine pennen, platte contacten, soldeerbolletjes, etc.).

SMD (Surface-Mount Device)-componenten.