Skip to main content

Printplaten (PCB) in computers en elektronische apparaten

Printplaten (PCB) in de elektronica uitgelegd

Een printplaat of gedrukte schakeling (in het engels Printed Circuit Board) is een plaat met schakelingen die elektronische componenten met elkaar verbinden. Printplaten worden gebruikt in computers en andere elektronische apparaten en zijn gemaakt van een elektrisch niet-geleidend materiaal, meestal glasvezel.

Elektrische verbindingen maken tussen componenten

Elektronische componenten worden gemonteerd op pads die elektrisch geleidend zijn (vaak in koper) of in gemetalliseerde doorvoergaten. Tussen de pads en de gaten zijn koperen sporen ge√ętst tussen de glasvezellagen of op de voor- en achterkant van de plaat. Deze sporen zorgen voor de vereiste elektrische verbinding tussen de componenten.

De elektronische componenten worden aan de printplaat bevestigd door middel van solderen, d.w.z. door het verhitten van een metaal dat, eenmaal vloeibaar, rond de component of componentpennen wordt afgezet en vervolgens stolt.

Printplaten kunnen een groot aantal verschillende componenten bevatten (surface mounted devices (SMD's) en doorvoercomponenten), die allemaal met elkaar verbonden zijn en gebruikt worden voor een specifieke functionaliteit, bijvoorbeeld voor de bediening van een computer, mobiele telefoon of televisie.

Voorbeeld van een printplaat die gebruikt werd tijdens de testfase van de PICASSO-missie.