Skip to main content

Ruimtefysica | 2019-2020

BIRA bouwt de sensoren voor het meten van het elektrisch veld voor de Comet Interceptor missie die een bezoekje zal brengen aan een “nieuwe” komeet.
In Limburg zijn zeven bijkomende BRAMS-ontvangststations (versie 2.0) geïnstalleerd, naast de drie reeds bestaande stations om de kwaliteit van BRAMS-waarnemingen te verbeteren.
Kometen bevatten het best bewaarde materiaal uit het vroege zonnestelsel. We konden aantonen dat kometen toch verouderen omdat Galactische Kosmische Stralen doordringen in de komeetkern.
We bestuderen UV-straling, het zichtbare licht en radiogolven aan de hand van zowel waarnemingen als modelberekeningen en hopen we klaarheid te scheppen over de vorming van poollicht.
In de “dierentuin” van neutrale gassen die Rosetta ontdekte bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, groeit de verzameling “zeevissen”.
In-situ measurements revealed that the transmitted signal was not truly circularly polarized as expected and that the beam was not pointing at the zenith but ~10° westwards. The transmitter has been adapted accordingly.
Het modelleren van de stralingsomgeving van de maan en de effecten ervan is een belangrijk element voor het ontwerpen en beschermen van een eventuele maanbasis.
Waarnemingen suggereren dat een interdisciplinaire benadering nodig is om extreme gebeurtenissen te begrijpen.
De Energetic Particle Telescope (EPT) levert al meer dan 7 jaar fluxmetingen op 820 km om sterke fluxvariaties te bepalen.
Energetische deeltjes kunnen verstoringen veroorzaken in de elektronica van satellieten en zijn een gezondheidsrisico voor astronauten alsook voor de bemanning en passagiers van vliegtuigen. Artificiële intelligentie en voorspellingen.
Zonnesatellieten laten ze ons toe om de aanwezigheid van heel energetische (suprathermale) deeltjes dicht bij de zon te bepalen, die aan de oorsprong liggen van de versnelling van de zonnewind.