Skip to main content

3D-printers bouwen hun complexe objecten laag voor laag op

3D-printen uitgelegd

De term "3D-printen" omvat een verscheidenheid aan processen waarbij materiaal wordt samengevoegd of gestold onder computerbesturing om een driedimensionaal object te creëren, waarbij materiaal wordt samengevoegd (zoals vloeibare moleculen of poederkorrels worden samengevoegd), meestal laag voor laag.

Productie van complexe vormen vanaf digitale bestanden

In de jaren negentig werden 3D-printingtechnieken alleen geschikt geacht voor de productie van functionele of esthetische prototypes en een geschiktere term was "rapid prototyping".

Vanaf 2019 zijn de precisie, de herhaalbaarheid en het materiaalbereik zodanig toegenomen dat sommige 3D-printprocédés als haalbaar worden beschouwd als een industriële productietechnologie, waarbij de term additieve manufacturing synoniem kan worden gebruikt voor 3D-printen.

Een van de belangrijkste voordelen van 3D-printen is de mogelijkheid om zeer complexe vormen of geometrieën te produceren.

Een voorwaarde voor het produceren van elk 3D-geprint onderdeel is een digitaal 3D-model of een CAD-bestand (Computer-Aided Design).

3D printer in het departement Engineering van het BIRA.