Skip to main content

Komeet-stofstaart achter de komeetkern

Het stof dat vrijkomt uit de kern van de komeet heeft slechts een kleine snelheid, van de kern weg. De stofwolk zal daarom min of meer de elliptische of parabolische baan van de komeetkern volgen.

Weggeblazen door het licht van de Zon

Het grootste gedeelte van de stofkorrels zijn erg klein en hebben een typische diameter van 0,001 mm. Tengevolge van de grote oppervlakte/massa- verhouding is deze stofwolk zeer gevoelig voor stralingsdruk,  in dit geval de druk die de zonnestraling uitoefent op dergelijke stofdeeltjes.

Zo worden ze door deze stralingsdruk weggeduwd/weggeblazen van de komeet, waardoor de stofdeeltjes een diffuse stofstaart gaan vormen achter de komeet in de richting van de gebogen baan. De mate waarin de stofwolk afwijkt van de baan, hangt af van de grootte van de
stofdeeltjes.

Stof reflecteert zonlicht

De stofstaart heeft een witgele kleur, gewoon omdat de stofdeeltjes het zonlicht weerkaatsen.

De rechte blauwachtige en zeer gestructureerde plasmastaart en de gebogen diffuse witachtige stofstaart zijn duidelijk zichtbaar op de foto van de komeet van Hale-Bopp (figuur 1).

Figuur 1: Foto van komeet C/1995 O1 (Hale-Bopp), genomen op 4 april 1997. Credit: E. Kolmhofer, H. Raab; Johannes-Kepler-Observatorium, Linz, Oostenrijk