Skip to main content

Meteoren, objecten uit de ruimte die door onze atmosfeer vliegen

Wat is een meteoroïde?

Een meteoroïde is een solide object met een grootte tussen ongeveer 30 micron en 1 meter dat zich in de interplanetaire ruimte voortbeweegt.

De meteoroïden draaien in verschillende banen en met snelheden van enkele tientallen km/s rond de zon. Soms kruisen hun banen die van de aarde: dan kunnen ze in onze atmosfeer opbranden. De meeste meteoroïden zijn kleine stofdeeltjes.

Wat is een meteoor?

Een meteoor (algemeen bekend als 'vallende ster') is het lichtgevend fenomeen als gevolg van de interactie van een meteoroïde met de atmosfeer van de aarde, gewoonlijk tussen 80 en 120 km hoogte.

Wat is een meteoriet?

Als een meteoor de grond bereikt, dan wordt het een meteoriet genoemd.

Een meteoriet is een meteoroïde die de reis doorheen de aardatmosfeer overleefd heeft en de grond bereikt. Het is veel kleiner dan de originele grootte van de meteoroïde. Enkel de grootste meteoroïden kunnen meteorieten geven, wat deze laatsten redelijk zeldzaam maakt.

 

Meteorenzwerm

De meeste meteoren kunnen op elk moment en uit alle richtingen komen. Deze noemt men sporadische meteoren. Hun oorsprong zijn voornamelijk planetoïden.

Er is ook een tweede populatie meteoren die in verband gebracht worden met het stof dat een komeet achterlaat op haar baan.

De drie meest actieve meteorenzwermen zijn:

Een 'vallende ster' vanuit de ruimte, foto genomen tijdens de Perseïden meteorenzwerm (2011) door astronaut Ron Garan. Credits: NASA/Ron Garan.
Een meteorenzwerm. Credit: Darryl Van Gaal.
Het verschil tussen een meteoor, meteoriet en meteoroïde