In de jaren 1960 werden de wolken op Venus voor het eerst bestudeerd met behulp van spectroscopie en polarisatie. Pas in 1973 kon op basis van deze studies de aanwezigheid van zwavelzuur vastgesteld worden. Dit werd bevestigd door in-situ analyses tijdens verschillende Sovjet missies beginnend met de Venera-12 missie (1978) en tijdens de Amerikaanse Pioneer Venus missie (1979).
Wolken in de hogere atmosfeer
Deeltjes, in vloeibare fase, worden op zeer grote hoogtes gevormd, op het niveau van de bovengrens van de bovenste wolkenlaag, waar de uv-straling van de zon leidt tot de fotolyse van bepaalde atmosferische bestanddelen op Venus.
Meer bepaald wordt SO2-gas omgevormd tot SO3 in een reactie met O, dat op zich gevormd wordt tijdens de fotolyse van CO2. SO3 vormt dan H2SO4 met H2O, dat overgaat naar een vloeibare toestand door de partieeldruk van de zwavelhoudende gassen in de omringende gaswolk.
Wolken in de lagere atmosfeer
In de lage atmosfeer vindt de ontbinding van fijne zwavelzuurdruppeltjes plaats. Deze druppeltjes bewegen door de gelaagde wolkenstructuur met een lage snelheid van ongeveer 1 mm/s. Ze verdampen wanneer ze de warmere lagen aan de basis van de wolken bereiken, op ongeveer 40 km hoogte.
Fascinerend uv-fenomeen in de atmosfeer van Venus
Ultraviolet-waarnemingen van de wolkenlaag onthulden een intrigerend fenomeen. Sommige zones absorberen de helft van de zonne-energie die de planeet bereikt en ze zenden het licht terug uit onder de vorm van uv-straling.
Verschillende verklaringen, meer of minder fantasievol, werden voorgesteld. Eén daarvan is dat microben op 50 km hoogte zouden leven op zwavelzuur en gebruik zouden maken van uv-licht om energie op te nemen in een exotisch fotosyntheseproces. Dit is een hypothese voor extreme exobiologie, maar om deze hypothese te controleren, zouden we ter plaatse moeten gaan meten met ballonsondes.