Skip to main content

BIRA-wetenschapster geselecteerd voor Soapbox Science Brussels 2023

2023-06-21

Catalina Poraicu, een doctoraatsonderzoekster in atmosferische modellering aan ons Instituut, werd geselecteerd voor de vierde editie van Soapbox Science Brussels, een evenement dat wetenschappers en het publiek in direct contact wil brengen, interesse in wetenschappelijk onderzoek wil stimuleren en de zichtbaarheid van vrouwelijke en niet-binaire onderzoekers wil vergroten.

Op zaterdag 24 juni 2023, van 14u tot 17u, zal Catalina deel uit maken van de 12 vrouwelijke wetenschappers in België die komen vertellen over hun onderzoek tijdens het evenement Soapbox Science Brussels, op het Europakruispunt tegenover het Centraal Station. Haar lezing gaat over "Luchtvervuiling in België - de link tussen wetenschap en samenleving".

All the topics of the Soapbox Science Brussels speakers for 2023

 

Over Soapbox Science

Soapbox Science is een wetenschappelijk outreach initiatief dat tot doel heeft de zichtbaarheid van vrouwen in de wetenschap en hun onderzoek te bevorderen door hen de kans te bieden om mensen op publieke plaatsen te bereiken. Soapbox Science-evenementen transformeren openbare plaatsen in discussiefora (naar het voorbeeld van de Speaker’s Corner in Hyde Park) waar vrouwelijke (iedereen die zich als vrouw identificeert) en niet-binaire wetenschappers op hun “zeepkisten” over hun onderzoek kunnen praten met de voorbijgangers.

Waarom vrouwelijke wetenschappers? Tot op vandaag vormen wetenschapsters een minderheid in het onderzoeksveld, en hun relatieve aantal neemt af naarmate de anciënniteit in het veld toeneemt. Recent onderzoek toont aan dat vrouwen al op zeer jonge leeftijd met veel obstakels te maken hebben, met name door maatschappelijk gekoesterde stereotypen en vooroordelen die verband houden met het imago van de wetenschapper.

Om die redenen richt Soapbox Science zich op het aanpakken van stereotypen door aan het publiek te laten zien dat wetenschappelijk onderzoek niet enkel weggelegd is voor de stereotype blanke man met een hoog academisch IQ en weinig sociale vaardigheden, maar dat iedereen de mogelijkheid heeft om op een interactieve manier van wetenschap te genieten.

Soapbox Science werd in 2011 in Londen opgericht door Dr. Seirian Sumner, van de Universiteit van Bristol, en Dr. Nathalie Pettorelli, van de Zoological Society of London. Het concept groeide verder met groot internationaal succes, met in sommige jaren meer dan 40 evenementen in 13 landen.

Dit jaar wordt de vierde editie voor Brussel, na een eerste online evenement in 2020 dat live werd uitgezonden op sociale media, en real-life-evenementen in 2021 en in 2022.

Tijdens het evenement zullen vier “soapboxes” worden geplaatst op het Europakruispunt, tegenover het Centraal Station van Brussel. Op elke soapbox zal een spreker een uur lang vertellen over haar onderzoek en in interactie treden met het voorbijgaande publiek. De lezingen zijn in het Frans, Nederlands en Engels, de meest gebruikte talen in Brussel. Dit jaar komen o.m. volgende thema’s aan bod: klimaat en vervuiling, LED als communicatiemiddel, insecten voor menselijke voeding, ruimteweer, virus en immuunsysteem, garnalen die in zeesterren leven en slakken!

Volg alle updates en het programma op Twitter @SoapboxscienceB, en kom naar het Europakruispunt om hen te horen spreken en hun fascinerende baanbrekende onderzoek te ontdekken!

Details en programma van het evenement: https://soapboxsciencebrussels.oma.be/nl/soapbox-science-brussels-evenementen/soapbox-science-brussels-2023/

Soapbox Science Brussels wordt gesponsord door de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, en Europlanet Benelux. Het wordt ook gesteund door de Fédération Wallonie-Bruxelles. De Koninklijke Sterrenwacht van België is het gastinstituut van Soapbox Science Brussels.

 

Contact

Email: soapboxsciencebrussels (at) oma (punt) be
Website: https://soapboxsciencebrussels.oma.be
Facebook: http://www.facebook.com/SoapboxScienceBrussels
Twitter: @SoapboxscienceB
YouTube: bit.ly/SoapboxScienceYouTube
Instagram: https://www.instagram.com/soapboxsciencebrussels/

News image 1
News image legend 1
De geselecteerde sprekers voor Soapbox Science Brussels 2023, in Europakruispunt/Carrefour de l'Europe, op 24 juni van 14u tot 17u.
News image 2
News image legend 2
Dr Pralle Kriengwatana aan het woord tijdens het Soapbox Science Brussels evenement in 2022.
News image 3
News image legend 3
Professor Karine Van Doninck tijdens het Soapbox Science Brussels evenement in 2022.