Skip to main content

Onderzoek en publieke dienstverlening op het vlak van de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte.

ESA's volgende missie naar Venus is vandaag officieel 'aangenomen' door het Science Programme Committee van het Agentschap. EnVision zal Venus bestuderen van zijn binnenste kern tot zijn buitenste atmosfeer. Het BIRA gaat mee aan boord met het VenSpec-H-instrument.

ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, heeft de shortlist voor haar volgende middelgrote wetenschappelijke missie teruggebracht tot drie finalisten: M-Matisse, Plasma Observatory en Theseus. Het BIRA is betrokken bij 2 van de 3 geselecteerde kandidaten.

Wanneer toekomstige astronauten de polen van Mars verkennen, zullen ze een groene gloed kunnen zien die de nachtelijke hemel verlicht. De ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) missie van ESA heeft voor het eerst een zichtbare nachtgloed waargenomen in de atmosfeer van Mars.

De ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) heeft onthuld hoe ongewoonlijk 'lichte' koolstofmonoxide wordt gevormd in de atmosfeer van Mars. De ontdekking geeft een beter beeld van hoe koolstofhoudende materie op de rode planeet kan worden gevormd zonder dat er leven aanwezig is, en helpt een raadselachtige ontdekking te verduidelijken die vorig jaar door NASA’s Curiosity rover werd gedaan.

Op 13 april 2023 zal ESA de ruimtesonde JUICE lanceren met een Ariane 5 raket vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. Na een reis van 8 jaar zal JUICE, een acroniem voor JUpiter ICy moons Explorer, Jupiter en zijn ijsmanen onderzoeken, met speciale aandacht voor Ganymedes, de grootste maan in het zonnestelsel.

De James Webb Space Telescope heeft op 5 september 2022 zijn eerste beelden en spectra van Mars gemaakt. De opmerkelijke infraroodgevoeligheid van de telescoop biedt een uniek perspectief op onze buurplaneet, als aanvulling op de gegevens die door orbiters, rovers en andere telescopen zijn verzameld.