Skip to main content

Een stukje aeronomiegeschiedenis aan het BIRA

Historische introductie

We hebben een hele weg afgelegd, sinds Viktor Hess een elektroscoop meenam op een ballonvlucht om te zien of radioactiviteit afnam met de hoogte. Hij was de aeronomische pionier die door velen zou gevolgd worden.

Al gauw werden onbemande raketten en grote, fragiele ballonnen gelanceerd, met wetenschappelijke instrumenten aan boord tot in de tot dan toe onbereikbare zones van de aardatmosfeer.

De lancering van de Russische Spoetnik I in 1957 baande de weg naar nog grotere hoogtes en in 1958 lanceerden de Verenigde Staten de Explorer 4 satelliet in een baan om de Aarde. Het was de eerste satelliet die geladen deeltjes in de aardse stralingsgordels gemeten heeft.

Vandaag de dag gebruiken aeronomie-wetenschappers een brede waaier van instrumenten, van grondstations tot specifieke instrumenten die op het platform van het International Space Station gemonteerd worden.

 

Boek: jubileumuitgave over 50 jaar aeronomie

Sinds de oprichting op 25 november 1964 doet het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) onderzoek en geeft het publieke dienstverlening op het vlak van de ruimte-aeronomie, d.i. de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte.

Book cover 50 years of research at BIRA-IASB

Het Boek "50 years of research at the Belgian Institute for Space Aeronomy" (.pdf) werd geschreven ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Instituut. De auteurs hebben getracht om een groot aantal wetenschappelijke studies uit die periode van 50 jaar voor te stellen.

Het is dus geen allesomvattend activiteitenverslag, noch een wetenschappelijk handboek over aeronomie. De gekozen onderwerpen illustreren de historische evolutie van het wetenschappelijk onderzoek in het domein van de aeronomie sinds het ontstaan, in de jaren 1960.  Slechts een klein aantal onderwerpen komen niet aan bod.

 • Paperback | 303 pagina's
 • Afmetingen: 296 x 210 x 20mm
 • Gewicht: 1,6kg
 • ISBN: 9789090289311
 • Taal: English
 • Publicatiedatum: November 2014
 • Wettelijk depot: D/2014/678/1

 

Lezingen: Academische zitting, viering "50 jaar BIRA"

Een verzameling voordrachten gegeven op 25 november 2014 om onze 50e verjaardag te vieren, gepresenteerd als een reis door onze geschiedenis, die laat zien hoe we onze missie sinds 50 jaar hebben vervuld. De sprekers leggen uit waar we vandaan komen, waar we zijn en waar we heen willen en kunnen.

 • Chairman:
  Dominique Fonteyn (BIRA-IASB)
   
 • Welcome (.pdf) (Video).
  Martine De Mazière, Director General a.i., BIRA-IASB.

 

 • Belgian support to space aeronomy. (Video).
  Frank Monteny, Director General Research & Space, Belgian Science Policy Office,  President of the BIRA-IASB Management Board.
   
 • Discovering the Impact of the Sun on the Earth's Atmosphere: Aeronomy in Belgium during the past 50 years. (Video).
  Guy Brasseur, Senior Scientist Max Planck Institute for Meteorology, Hamburg, Germany + National Center for Atmospheric Research, Boulder, Colorado.

 

 

 

Dank aan alle personeelsleden en onze directeurs

De realisaties die op deze website beschreven worden, zouden niet mogelijk geweest zijn zonder de zeer gewaardeerde hulp van het BIRA-personeel dat van 1964 tot nu voor het instituut gewerkt heeft.

In de loop van zijn geschiedenis heeft het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie volgende directeurs gekend:

Baron Marcel Nicolet
Baron Marcel Nicolet. Director 1964-1978.
Roger Pastiels
Roger Pastiels. Director a.i. 1978-1985.
Baron Marcel Ackerman
Baron Marcel Ackerman. Director 1986-1996.
Etienne Arijs
Etienne Arijs. Director a.i. 1996
Paul Simon
Paul Simon. Director 1997-2005.
Noel Parmentier
Noel Parmentier. Director general 2005-2011.
Martine De Maziere
Martine De Mazière. Director general a.i. 2011-2024.
Ronald Van der Linden
Ronald Van der Linden. Director general a.i. 2024.
Ann Carine Vandaele
Ann Carine Vandaele. Director general 2024-....